Podpredsednik SLS Primož Jelševar: Mi smo SLS – smo samostojni in neodvisni tako kot naša država

Praznovanje SLS na Jančah ob dnevu državnosti

Janče, 23. junij 2016 – Slovenska ljudska stranka je danes že 26. v sodelovanju z Mestnim odborom SLS Ljubljana ter Občinskimi odbori SLS Litija, Ivančna Gorica in Šmartno pri Litiji organizirala praznovanje dneva državnosti na Jančah. Pritrkovalci z Javorja so pričakali obiskovalce Janč pred mašo za mir in domovino, ki so jo v cerkvi sv. Nikolaja darovali škof Anton Jamnik, domači župnik Aco Jerant in Janko Gašparšič. V uradnem delu praznovanja, ki ga je spremljal kulturni program, so zbrane slavnostno nagovorili podpredsednik SLS Primož Jelševar, vodja Strokovnega sveta pri predsedniku SLS dr. Andrej Umek in predsednik Mestnega odbora SLS Ljubljana Janez Žagar. Slednji je po zahvali vsem zbranim, ki dajo s svojo prisotnostjo vsako leto praznovanju posebno težo, je podelil priznanja MO SLS Ljubljana Jožetu Bevcu, Bogdanu Bradaču in prof. Lojzetu Marinčku.

Podpredsednik SLS Primož Jelševar je v govoru izpostavil, da želi Sloveniji več stabilnosti in trajnosti. Dodal je, da se preteklosti ne smemo sramovati ali se je bati, dolžni pa smo se iz nje učiti. Prava prihodnost Slovenije je po njegovem prepričanju v sodobni platformi evropskih krščanskih demokracij – na tem gradijo razvite evropske države. Ključni vrednoti sta odgovornost do vseh državljanov in dostojanstvo vsakega posameznika, družine in države. Krščanski demokrati moramo spodbujati visoko politično kulturo in konstruktivnost v korist vseh državljanov. Potrebujemo zrelo demokracijo, zrelo socialno tržno ekonomijo in visoko politično kulturo sodobnih in zrelih, torej odgovornih politikov in strank. Izrazil je prepričanje, da SLS ponovno postaja pobudnik sprememb: »To smo po 25 letih delovanja v samostojni Sloveniji in po 28 letih od ustanovitve Slovenske kmečke zveze kot odgovorna politična stranka dolžni slovenskemu narodu. Imamo rešitve, ki jih Slovenija čaka že 25 let! Za gospodarstvo, podeželje, zdravstvo, šolstvo, infrastrukturo, mlade in stare. Mi smo SLS. Tako kot naša država smo samostojni in neodvisni. Ne zastopamo parcialnih interesov, ampak smo glas ljudstva.« Državljankam in državljanom je Jelševar ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije zaželel obilo samozavesti, ponosa, domoljubja, ljubezni in vere v Slovenijo.

Vodja Strokovnega sveta pri predsedniku SLS in nekdanji minister dr. Andrej Umek je opozoril, da se moramo s spoštovanjem spomniti vseh disidentov, ki so v prejšnjem sistemu ohranjali vero v Slovenijo. Dodal je, da je sedaj naloga SLS, da se zavemo, kje smo, in oblikujemo program, ki bo peljal Slovenijo naprej: »Za Slovenijo moramo biti pripravljeni delati! Mi smo vredni sinovi in hčere naših prednikov in SLS bo popeljala ljudi skupaj v prihodnost, če se nam bodo pridružili.«

Praznovanja na Jančah se je udeležila tudi letošnja svetovna prvakinja v košnji v kategoriji nad 60 let, predsednica OO SLS Brezovica Marija Veršič, in drugi funkcionarji ter člani SLS.


Objavljeno: 23.06.2016