Mestna svetnica SLS Olga Franca z javnim pozivom za takojšnje odprtje javne toalete na koprski tržnici

Koper, 13. september 2016 – Mestna svetnica SLS v MO Koper Olga Franca poziva odgovorne v MO Koper in v komunalnem podjetju Marjetica, da takoj odprejo javno toaleto na koprski tržnici. »Dogajanja s strani odgovornih v MO Koper in v komunalnem podjetju Marjetica v zvezi z zaprtjem javne toalete so res sramotna. Naj spomnim, kako se je poročalo s ponosom o odprtju javne toalete kot o izrodno pomembni pridobitvi. Dejstvo je, da mora koprska tržnica imeti javne toaletne prostore, saj se tam zadržuje veliko ljudi. Javna toaleta je bila zgrajena z našim javnim davkoplačevalskim denarjem, zato morajo odgovorni ravnati v skladu s potrebami in zahtevami javnosti,« poudarja mestna svetnica SLS Olga Franca.

Karkoli je financirano z javnim denarjem, ne more in ne sme biti predmet revanšizma in v škodo vseh. Mladi so že večkrat izpostavili, da potrebujejo 24-urno dostopnost do javnih toaletnih prostorov. »V SLS Koper se sprašujemo, zakaj komunalno podjetje Marjetica ne odpre vrat javne toalete za tem, ko je sanirala vse poškodbe, izvedla potrebna vzdrževalna dela in je objekt pripravljen za uporabo? Ali se v MO Koper troši davkoplačevalski denar le za to, da se ga potroši?« dodaja Franca.

Koper potrebuje več javnih toalet, pa ne le toaleto, temveč sodoben prostor za dojenje, previjanje in tudi varen kotiček ob stranišču. To bi bil kakovosten pristop k potrebam občanov. »Tokrat je javna toaleta postala predmet izsiljevanja, kaznovanja, obračunavanja z zaposlenimi na tržnici. Posledice tega nezrelega in nepravičnega dejanja pa čutijo občani in občanke Kopra, sosednih krajev, pa tudi tisti, ki prihajajo turistično obiskat naše mesto,« pravi mestna svetnica SLS Olga Franca.

»Ko s svojima vnukoma obiščem koprsko tržnico, se tam zadržujem več ur. In nujno je, da imamo na voljo blizu javno toaleto, ker malčki ne zmorejo zadrževati fizioloških potreb. Kako naj ravnajo mamice, da se jim malčki ne bodo podelali v hlače, naj si nadenejo »šprintarice«, da bi dosegli drugo javno toaleto? Kako naj gredo starejše osebe, osebe, ki so gibalno ovirane in mamice z dojenčki na javno toaleto po stopnicah?« se še sprašuje Franca.

Dodatek:

Mestni odbor SLS Koper je z informacijami javnega značaja pridobil kopije računov v zvezi s tako opevanimi vzdrževalnimi deli. Računi kažejo naslednje posege:

  • Interni račun Marjetica, d. o. o., z dne 2. 6. 2016 za odmašitev kanalizacije 3. 5. 2016 skupaj s 5 m3 porabe vode znaša 428,89 EUR.
  • Račun Požek Boris, s. p., Kampel z dne 20. 5. 2016 za popravilo odtočne cevi in zamenjavo elektronike fotocelice pisoarja znaša 290,00 EUR.
  • Račun Branko Boštjančič, Koper z dne 12. 5. 2016 za popravilo avtomatskih vrat, dobava in zamenjava krmilne in močnostne elektronike za pogon elektromotorja vrat znaša 1.496,00 EUR.
  • Interni račun Marjetice z dne 11. 5. 2016 za pregled elektroomare, svetilka itd. za obdobje od 11. 5. 2016 do 6. 6. 2016 znaša 1.972,31 EUR.
  • Račun Požek Boris, Kampel z dne 4. 5. 2006 za zamenjavo sifona na umivalniku, strojno čiščenje odtočne cevi znaša 130,00 EUR.
  • Račun Požek Boris, Kampel z dne 17. 12. 2015 za zamenjavo plovnega ventila v kotličku in straniščne deske znaša 320,00 EUR.


Objavljeno: 13.09.2016