SLS Koper: V vrtcu v Šmarjah pri Kopru odpadel omet, podeželje propada!

Koper, 19. september 2016 – V petek, 16. 9., je ob 8. uri zjutraj odpadel stropni omet v prostorih vrtca OŠ Šmarje pri Kopru, kjer se zadržuje tudi 24 otrok v starosti med štiri in pet let. »Ob tem dogodku, ki se je na srečo dobro končal, lahko pa bi bilo zelo hudo, v SLS Koper razmišljamo, kaj so lahko odgovorni v Mestni občni Koper pričakovali ob namestitvi od stavbe, v katero ni občina vrsto let nič vlagala? Da bo prej ko slej propadla, to je povsem jasno,« pravi predsednica MO SLS Koper in mestna svetnica SLS v MO Koper Olga Franca.  

V petek so imeli naši najmlajši, otroci in njihovi starši vrtca Šmarje srečo. »Bodo otroci v Dekanih tudi imeli srečo, ali bo strop 100 let starega dotrajanega vrtca padel na koga od njih? Dejstvo je, da Mestna občina Koper že vrsto let ne vlaga v podeželje, posledice so danes očitne na vseh ravneh,« poudarja Franca in dodaja: »Otroci v Šmarjah so v petek ostali brez telovadnice, ker so jo morali odstopiti otrokom, ki so ostali brez strehe nad glavo. Uresničili so se strahovi staršev, ki so vsako jutro puščali svoje otroke v prostorih razmajane Krajevne skupnosti Šmarje. Občina se na težave na podeželju odziva zelo neodgovorno«.

V SLS Koper poudarjajo, da se že vrsto let viša število družin na podeželju, občina na veliko prodaja zemljo za gradnjo dodatnih stanovanj, pozablja pa na infrastrukturo. Zdrava kmečka pamet pove, da kjer se viša število ljudi, tam bodo potrebni dodatni prostori v vrtcih, šolah, večje bodo morale biti trgovine, delujoči zdravstveni domovi, pošte, igrišča, centri za druženje. »V Šmarjah niso storili nič od tega. Niti varne poti niso uredili. Pošta ima prostora za dva človeka, drugi morajo počakati zunaj. Bankomata ni nikjer. V zdravstveni dom, ki deluje le občasno, morajo iti po kamnitih stopnicah (tudi starejši, ljudje z mavcem na nogi ipd.). Vrtec in šola pokata po šivih, en dodaten prostor so uredili v prostorih KS Šmarje, ki je, kot rečeno, gnil že v temeljih. Občina je pred sedmimi leti obljubila, da je to le začasen ukrep. Je 7 let res začasno obdobje?« se sprašuje mestna svetnica Olga Franca.

»Kdaj bo dovolj nališpan center Kopra in bo končno čas za nas in naše otroke, ki živimo na podeželju Mestne občine Koper?« zaključuje Olga Franca.


Objavljeno: 19.09.2016