SKZ pri SLS: Treba je narediti vse, da kmetje zaradi nastale situacije v Kmetijski svetovalni službi ne bodo oškodovani!

Ne smemo dovoliti, da pride do neizkoriščenja evropskih sredstev – naložbe v kmetijska gospodarstva zagotavljajo razvoj kmetijskih gospodarstev, podeželja in ustvarjajo nova delovna mesta

Ljubljana, 12. oktober 2016 – »V Slovenski kmečki zvezi pri SLS smo ogorčeni nad nastalo situacijo v Kmetijski svetovalni službi Ptuj, saj naj bi po poročanju nekaterih medijev svetovalec z dokumentacijo in vlogami za naložbe v kmetijska gospodarstva približno 50 kmetov, ki jih je bilo treba oddati do 10. 10. do polnoči, izginil neznano kam,« se je odzval podpredsednik SKZ pri SLS Klemen Šavli. »Glede na napovedi novega vodstva Kmetijsko-gozdarske zbornice smo upali, da se bo delovanje v Kmetijski svetovalni službi izboljšalo in postalo bolj učinkovito,« dodaja Šavli. SKZ pri SLS pristojne organe poziva, da zadevo raziščejo in ustrezno ukrepajo, da se to več ne bo dogajalo.

»V SKZ pri SLS nemudoma zahtevamo iskanje rešitve, saj je glede na ta primer delo enega posameznika povzročilo veliko škodo. Od Kmetijsko-gozdarske zbornice, Agencije za kmetijske trge in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS na čelu z ministrom mag. Dejanom Židanom pa zahtevamo, da razveljavijo razpis, ali ga podaljšajo, ali pa ga nemudoma obnovijo. Ne želimo si, da bi prišlo do neizkoriščenja evropskih sredstev, saj s tem ne bi bilo učinka na razvoj kmetijskih gospodarstev. Petdeset vlog in približno 1 milijon evrov ni mačji kašelj,« poudarja predsednik SKZ pri SLS Rok Sedminek.

»V SKZ pri SLS smo zaskrbljeni. Že v preteklem programskem obdobju in tudi v zdajšnjem smo opozarjali, da bi bilo primerno iti na odprte razpise, ki ne bi delali takšnih razlik med kmetijskimi gospodarstvi in bi hkrati razbremenili oz. porazdelili enakomernost razpisov skozi celo leto,« dodaja Sedminek in opozarja, da se že dalj časa čuti neko favoriziranje večjih kmetijskih gospodarstev. »Zaradi nejasnosti stanja kmetijskega svetovalca ali gre za sum mahinacij ali ne, pozivamo pristojne organe, da raziščejo zadevo in ustrezno ukrepajo, da se stvari ne bi ponavljale. Ker pa v tem času potekajo tudi pogovori o novi reformi javne Kmetijske svetovalne službe, si želimo, da bi v pogovore vključili čim večje število kmetov in strokovnjakov, da spremenimo delovanje službe v korist slovenskega kmetijstva,« še pravi predsednik SKZ pri SLS Rok Sedminek.

»Zaradi vse slabšega stanja v slovenskem kmetijstvu so mnogi slovenski kmetje v nezavidljivem položaju. Naložbe v kmetijska gospodarstva zagotavljajo nova delovna mesta v kmetijstvu, zato ne morejo biti odvisna od enega kmetijskega svetovalca,« pa še poudarja podpredsednik SKZ pri SLS Klemen Šavli.


Objavljeno: 13.10.2016