Predsednica SŽZ pri SLS Vesna Starman premierja v javnem pismu opozarja na nujnost celovite družinske politike

Ljubljana, 22. oktober 2016 – Predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS Vesna Starman je na predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja naslovila javno pismo, v katerem opozarja na nujnost celovite družinske politike. Primer dečkov iz Velenja je po besedah Vesne Starman postal predmet političnih obrekovanj in merjenja moči med strankami, s čimer je še dodatno stigmatiziral ta dva otroka. Članice SŽZ pri SLS so zgrožene nad dejstvom, da je interes otrok še vedno le populistična floskula in ne naravnanost države in vsakega posameznika, zato sprašujejo premierja dr. Cerarja: »Kdaj se bo končno vzpostavila družinska politika, ki bo zajemala celoten koncept in ne bomo obsojeni le na nekaj manjših poskusov rešitev, ki ustrezajo peščici interesnih skupin?« Pozivajo ga tudi, da uredi stanje v svojih vrstah – »ne le na zunaj, da bo pogled javnosti dosegla prijetna podoba, pač pa od svojih ministrov zahtevajte rezultate in storjene napake tudi sankcionirajte v skladu s svojimi pooblastili«.

Javno pismo predsednice SŽZ pri SLS Vesne Starman v nadaljevanju podajamo v celoti in vas vabimo k branju.

***

Vlada Republike Slovenije

dr. Miro Cerar, predsednik

Gregorčičeva 20

1000 Ljubljana

Ljubljana, 24. oktober 2016

Zadeva: Javno pismo predsednice Slovenske ženske zveze pri SLS Vesne Starman predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Miru Cerarju o nujnosti celovite družinske politike

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar,

članice Slovenske ženske zveze (SŽZ) pri SLS smo zaskrbljene nad dejstvom, da ste se šele zdaj, ko je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je bil odvzem dveh dečkov starim staršem neupravičen ter tako potrdilo tudi legitimnost nasprotovanj in opozoril, ki se v javnosti pojavljajo vse od začetka te nesrečne zgodbe, odločili za sestanek z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Prav tako se nam zdi prepozno šele sedaj sprejeti jasna stališča, saj so to vsebine, ki bi se jih moralo uskladiti na začetku mandata in ne na sredini!

Glede na ponovno vloženo interpelacijo ministrice Kopač Mrak članice SŽZ pri SLS  zanima: Bodo tokrat poslanci združili moči in zahtevali, da se končno pričnejo oblikovati sistemske rešitve tako na področju socialne kot družinske politike? Kdaj boste to zahtevali tudi vi kot predsednik trenutne vlade? Glede na vse, kar se že leta dogaja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, je interpelacija na mestu.

Primer dečkov iz Velenja je postal predmet političnih obrekovanj in merjenja moči med strankami, s čimer je še dodatno stigmatiziral ta dva otroka. Pričakovala bi strnjene glave in politično delovanje v smeri izboljšav za državljane in ne le nabiranje pik za svoje stranke. V imenu članic SŽZ pri SLS vam lahko povem, da smo zgrožene nad dejstvom, da je interes otrok še vedno le populistična floskula in ne naravnanost države in vsakega posameznika!

Na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS je zapisano, da smo v Republiki Sloveniji sprejeli definicijo socialne varnosti kot pravico posameznika in da je država dolžna varovati družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter za to ustvarjati potrebne razmere. Pod družinsko politiko pa je zapisano, da jo razumemo kot celoto socialnih, ekonomskih, pravnih, pedagoških, zdravstvenih in drugih ukrepov, ki jih država izvaja za večjo kakovost življenja družin in posameznih družinskih članov. Med drugim temelji na zaščiti otrokovih pravic v družini in družbi ter dajanju prednostnega mesta kakovosti življenja otrok.

Vse to je sicer zelo lepo napisano, a je le zapis absolutno premalo. Ukrepi morajo biti konkretni, življenjski, hitri, medresorsko usklajeni in izvajani! Ne sme se zgoditi, da je v primerih, ko je ogroženo življenje otrok, treba čakati v dolgi vrsti na odločitev ministrice. Ne sme se zgoditi, da so starši prepuščeni samim sebi, ko se jim zgodi tragedija, revščina, bolezen … Ne sme se dogajati, da morajo otroci, ki potrebujejo strokovno obravnavo, pol leta čakati na strokovni pregled. Ne sme se dogajati, da starše invalidnih otrok skrbi, kaj bo z njihovim otrokom v primeru, da starš umre.

Še veliko je problematičnih dejstev, ki se v naši državi še vedno dogajajo, pa se ne bi več smele. Kdaj se bo končno vzpostavila družinska politika, ki bo zajemala celoten koncept in ne bomo obsojeni le na nekaj manjših poskusov rešitev, ki ustrezajo peščici interesnih skupin?

Spoštovani dr. Cerar,

članice SŽZ pri SLS vas pozivamo, da uredite stanje v svojih vrstah – ne le na zunaj, da bo pogled javnosti dosegla prijetna podoba, pač pa od svojih ministrov zahtevajte rezultate in storjene napake tudi sankcionirajte v skladu s svojimi pooblastili … še posebej, ko je posledica storjene napake trpljenje dveh majhnih otrok zaradi prisilne ločitve od starih staršev. Kot mati petih otrok vem, da tega časa ne bo mogel nikdar nihče vrniti niti dečkoma niti starima staršema, poskrbeti pa morate, da bosta otroka vrnjena v krog svoje družine!

V pričakovanju odgovora in konkretnih ukrepov za celovito družinsko politiko in vas pozdravljam,

 

Vesna Starman

predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS

***


Objavljeno: 24.10.2016