Član SLS Toni Kukenberger prejel naziv Inovativni mladi kmet 2016

Ljubljana, 24. november 2016 – Član SLS Toni Kukenberger je mlad kmet, ekološki sirar iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem, letos pa je po izboru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) postal Inovativni mladi kmet. Mladi Trebanjec je namreč razvil prevozno molzišče. Nagrado za spodbujanje inovativnosti in naziv  mu je podelil predsednik RS Borut Pahor. Toni Kukenberger je ob podelitvi pri predsedniku RS dejal, da za njegovim delom stoji celotna družina, da pa je to zanj do sedaj največje priznanje. 

Ponosno z vami delimo tudi manj znano dejstvo, da so nagrado Inovativni mladi kmet začeli podeljevati na predlog Roka Sedmineka, predsednika Slovenske kmečke zveze pri SLS.

Objavljamo izsek iz novice Radia Ognjišče, v katerem mladi Kukenberger pojasni, kako je prišel do inovativne ideje:

»Do ideje za prevozno molzišče je prišel iz potrebe, saj njihova kmetija stoji sredi vasi, površine za pašo pa so oddaljene več sto metrov. “Pogoji za pašo so dobri, ni pa možno krav vsak dan pripeljati v hlev na molžo, zato je bilo treba pripeljati molžo na pašo,” je ponazoril.

“Prevozno molzišče je prikolica, ki je pripeta za traktor, ki jo zapeljemo do krav na paši. Tam gredo krave na prikolico, jih pomolzemo, mleko zberemo v sod in ga pripeljemo na hlajenje. Doma molzišče pripravimo na naslednjo molžo, to poteka poleti dvakrat dnevno, vsak dan,” je še pojasnil Kukenberger, ki je pripravo sam načrtoval in izdelal.

Kot je dodal, ga že čaka naslednji projekt, to bo sirarna, ki bo omogočila lažje delo in večji obseg pridelave.

Izbor je letos potekal že desetič, slovesno prireditev pa je gostil predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači. Ob tem je Pahor poudaril, da je treba razumeti in podpirati mlade na podeželju, še posebej inovativne mlade kmete. Prepričan je, da se v zadnjih letih krepi pomen samooskrbe in ohranjanja slovenske zemlje. 

“Ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo, delavnost. A prav spodbujanje inovativnosti je izjemnega pomena. Ti kmetje namreč stremijo k novemu, drugačnemu, boljšemu, večjemu,” je dejal Pahor. Spomnil je, da imamo Slovenci srečo, da še ne zaznavamo, da bi mladi videli prihodnost zgolj v mestih. “Slovenija je v tem smislu dragulj, ki ga je treba čuvati,” je dodal.

Cilj izbora je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in Zveza slovenske podeželske mladine s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi«.

Vir fotografije: Facebook profil Zveze slovenske podeželske mladine 


Objavljeno: 24.11.2016