Na Politični skupščini EPP o varni prihodnosti evropskih državljanov

Bruselj, 26. januar 2017 – Na dvodnevnem zasedanju prve Politične skupščine Evropske ljudske stranke (EPP) letos, ki je potekala 23. in 24. januarja, so bile v ospredju prednostne naloge EPP v letu 2017, priprave na letošnji Kongres EPP na Malti, in teme, kot so: varna prihodnost za državljane Evrope, gospodarsko konkurenčna Evropa z inovacijami v globaliziranem svetu, Digitalna Evropa 2.0, ter politične razmere v Romuniji in Albaniji. Zasedanja sta se v imenu SLS udeležila evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in Lejla Kogej, vodja pisarne evropskega poslanca Franca Bogoviča in mednarodna tajnica SLS. Člane Politične skupščine EPP je uvodoma pozdravil novoizvoljeni predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani iz vrst EPP.

»Evropska unija mora narediti pomemben napredek na področju varnosti. Ustvariti moramo resnično obrambno unijo za zagotavljanje varnosti evropskih državljanov. Z vedno bolj povezano evropsko varnostjo morajo države članice EU prevzeti polno odgovornost in se zavezati za skupno obrambo. Čas je, da smo bolj ambiciozni in da še naprej sodelujemo med seboj, da bi zagotovili varnost v Evropi in njeni soseščini,« je povedal predsednik EPP Joseph Daul. Razprava o obrambi je na zasedanju potekala s predsednikom Fundacije Robert Schuman Jeanom-Dominiquem Giulianijem, in pomočnikom generalnega sekretarja za obrambno politiko in načrtovanje pri zvezi NATO Heinrichom Braussom.

Varna prihodnost evropskih ljudi pomeni tudi finančno stabilnost. Politična skupščina EPP je zato sprejela dve resoluciji, ki obravnavata gospodarsko konkurenčnost Evrope in inovacije v globaliziranem svetu ter njeno sposobnost za širjenje koristi globalizacije za vse svoje državljane. »Medtem ko so globalizacija in pravila proste trgovine prinesli blaginjo in večji življenjski standard, njihove prednosti in koristi niso bile vedno enakomerno porazdeljene. Vlaganje v znanje, spretnosti in usposabljanje ljudi, da se jim omogoči prilagoditev na tehnološke spremembe, lažjo mobilnost delovne sile in zagotovitev poštene konkurence na odprtih trgih, so ključni za zagotavljanje, da bodo vsi ljudje imeli koristi od globalizacije in proste trgovine, ki temelji na pravilih,« je ob sprejemu resolucije EPP: »Globalna Evropa – podpirajoča, spoštljiva in poštena« poudaril predsednik EPP Joseph Daul.

»Digitalne inovacije in tehnologija preoblikujejo našo družbo, industrijo in gospodarstvo. EU mora vzpostaviti ustrezno zakonodajo, da bo internet ostal na voljo vsem, tako v podeželskih kot mestnih območjih. Posodobiti moramo digitalno infrastrukturo in omrežja ter nuditi enak dostop do spletnih storitev. To bo zagotovilo, da se bo ustvarilo več delovnih mest in rasti v Evropi, in da bo Evropa ostala konkurenčna igralka na svetu,« je dodal Daul ob sprejetju resolucije EPP: »Digitalna Evropa 2.0 – tlakovanje digitalne ceste z gigabiti«.

Politična skupščina je razpravljala tudi o političnem položaju v Romuniji in poskusih sedanje vlade, da bi oslabila sodstvo in pomilostila več obsojencev, vključno s politiki, vpletenimi v korupcijske primere. Predsednik EPP Joseph Daul je ob tem povedal, da EPP prek svojih predstavnikov v različnih institucijah EU pozorno spremlja razmere v Romuniji in bo še naprej podpirala napredek romunskih ljudi, ki je bil dosežen v zadnjih letih na področju sodstva, pravne države in boja proti korupciji.

Delegati EPP so sprejeli tudi resolucijo o Albaniji, ki poziva vlado, naj nadaljuje z reformami. »Prihodnje albanske volitve morajo biti svobodne, poštene in v skladu z evropskimi standardi. Reforma sodstva, zlasti pa zakon dekriminalizacije, mora ostati prednostna naloga sedanje vlade. Ključne in drzne reforme ter vključujoč politični dialog so ključnega pomena za albanski narod in za napredek Albanije kot celote na poti v EU,« je ob tem dejal Daul.

EPP delegati so se z minuto molka poklonili tudi pokojnemu Petru Hintzeju, ki je bil podpredsednik EPP od leta 2002 do leta 2015, in žrtvam nedavnih terorističnih napadov v Berlinu, Istanbulu in Jeruzalemu.


Objavljeno: 26.01.2017