Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: Vlada RS naj v primeru Cimos uporabi vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih interesov pred hrvaškim izsiljevanjem!

Ljubljana, 10. februar 2017 – V SLS smo ogorčeni nad špekulativnimi potezami Zagreba, ki je v primeru Cimosa za nabiranje notranjepolitičnih točk pripravljen ogroziti delovna mesta 4.400 ljudi, ki jih na ravni skupine zaposluje Cimos, od tega samo 900 na Hrvaškem. Zaradi kršitve dogovora hrvaške strani so ogrožena prav vsa. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Izigravanje dogovorov ni v evropskem duhu in s takim načinom delovanja Hrvaška še dolgo ne bo na ravni zrele evropske demokracije. Slovenija ima na voljo vse vzvode, da ustavi to izsiljevanje. Žal pa se zdi, da v slovenski Vladi ni nikogar, ki bi si upal udariti po mizi in postaviti po robu novemu primeru hrvaške politike izsiljevanja. V SLS pozivamo Vlado RS, naj vztraja pri že doseženem in usklajenem dogovoru, ki bo veljal za celotno podjetje enako, in se z odločnimi potezami zavzame za slovenske interese. Pri tem naj uporabi vsa pogajalska orodja, ki jih ima na voljo, dokler Hrvaška še ni polnopravna članica Schengenskega območja.«

Potem ko sta se minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić uspešno dogovorila, kako zaključiti ta spor, je na hrvaški strani znova prevladala logika spreminjanja oz. dodajanja pogojev, vendar so ti za kupca Cimosa in za Slovenijo nesprejemljivi. Podobno kot v primeru arbitraže in terana, je Hrvaška za svoje notranjepolitične interese pripravljena Slovenijo izigrati na način, ki vsakič znova zmanjša medsebojno zaupanje in močno krha medsoseske odnose. Slovenska vlada pa očitno ne premore toliko poguma, da bi v ključnem trenutku udarila po mizi. V SLS ne pristajamo na to, da bo Slovenija za Cimos plačala 7 milijonov evrov odškodnine, nato pa bodo odpuščali le slovenske delavce, ki po dodatnih pogojih hrvaške strani niso zaščiteni kot hrvaški. To je treba preprečiti za vsako ceno! Pogoji morajo enotno veljati za celotno podjetje, ne glede na to, kje se nahaja podružnica – znotraj podjetja ne smejo obstajati izjeme.


Objavljeno: 10.02.2017