Ne bodite hlapci!

PROTESTNA NOTA

 

Ljubljana, 20. marec 2017

Ne bodite hlapci!

 

»Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje!«

Ivan Cankar, 1910

 

Če se Slovenija odpove soodločanju o prihodnosti EU, se sama avtomatično uvrsti na drugi tir

 

Spoštovani predsednik Odbora DZ RS za zadeve Evropske unije g. Kamal Izidor Shaker,

spoštovani predsednik Odbora DZ RS za zunanjo politiko g. Jožef Horvat,

spoštovani govorci na slavnostni seji ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb, predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez, ustavni sodnik dr. Ernest Petrič, izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Janja Hojnik in izvršna direktorica Združenja Manager mag. Sonja Šmuc,

 

osrednje sporočilo, podano na današnji slavnostni seji – da bi morala Slovenija ostati v jedru evropskega povezovanja, ne glede na to, kakšna bo prihodnost EU – je na prvi pogled morda pozitivno, vendar obenem odpira možnost Evrope več hitrosti. To je za našo državo, naše državljanke in državljane ter naše prihodnje rodove zaradi svoje pasivnosti izredno slabo in zaskrbljujoče.

S takšnim sporočilom se Slovenija odreka tvorni vlogi pri soustvarjanju skupne evropske prihodnosti! Namesto odločnega sporočila, da smo proti Evropski uniji več hitrosti, saj to vodi v njen razpad, in namesto jasnega znaka, da se Slovenija zna boriti za svoje lastne in evropske interese, ste tako danes slovenskim državljanom in evropski javnosti sporočili, da je Slovenija pokleknila pred Evropo in le upa, da se bo z dobrikanjem večjim in pomembnejšim članicam dovolj prikupila, da ji bo namenjeno mesto v prvi vrsti, za mizo »velikih«. Takemu hlapčevskemu načinu delovanja odločno nasprotujemo!

Že nekaj let opozarjamo, da mora Evropska unija s skupno evropsko vojsko za izvajanje skupnih obrambnih operacij poskrbeti za zaščito zunanjih meja EU. Prav tako smo prvi opozorili na nujnost prenove evropske pogodbe, saj je zdajšnja postala preživeta.

 

Spoštovani člani odborov DZ RS, spoštovani poslanci,

naslovni Cankarjev citat se nadaljuje: »Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!« Slovenci so vas izvolili, da jih zastopate, zato je vaša dolžnost da se borite za Slovenijo. Ne imejte EU za gospodarja in ne klečite več pred nikomer! Pokažite, da ima Slovenija v svojih izvoljenih voditeljih pokončno hrbtenico, da slovenski hrbet ni željan biča, četudi je bil nanj v preteklosti vajen.

Stališče Slovenije mora biti in ostati, da ne sprejemamo možnosti Evrope več hitrosti! Vlado RS pozivamo, da EU pošlje jasno sporočilo, da Slovenija ne pristaja na Evropo več hitrosti. Vse članice moramo biti enakovredne in enakopravne, saj na tem temelji naša unija. Slovenija ne bo le čakala na drobtinice, ki padejo z mize, pač pa bo enakopravna članica Evropske unije, ki z učinkovitimi rešitvami in ukrepi skrbi za blaginjo svojih državljanov in prihodnost, ki povezuje!

 

S spoštovanjem,

mag. Marko Zidanšek

predsednik Slovenske ljudske stranke

 

 

Poslano:

–              g. Kamalu Izidorju Shakerju

–              g. Jožefu Horvatu

–              dr. Milanu Brglezu

–              dr. Ernestu Petriču

–              dr. Janji Hojnik

–              mag. Sonji Šmuc

–              medijem


Objavljeno: 20.03.2017