Pismo mag. Marka Zidanška Josephu Daulu

Ljubljana, 24. marec 2017 – Pred prihajajočim kongresom EPP na Malti (29. in 30. 3. 2017) se je predsednik SLS mag. Marko Zidanšek s pismom obrnil na predsednika EPP Josepha Daula. Izpostavil je nujnost odločnega odziva EPP in EU na grožnje Erdogana in terorističnih napadov ISIS. Poudaril je, da mora EU ohraniti ničelno stopnjo tolerance do kršenja človekovih pravic, kot možno sankcijo pa predlagal embargo na trgovanje s Turčijo, kar je EU storila v primeru Rusije. Vodstvo EPP je mag. Zidanšek pozval, naj mu na kongresu EPP na Malti omogoči predstavitev predlogov za stabilizacijo razmer v Evropi.

Pismo v nadaljevanju podajamo v celoti.

 

***

gospod Joseph Daul,

predsednik Evropske ljudske stranke

Ljubljana, 24. marec 2017

 

Spoštovani g. Daul,

v medijih slišimo nove zaskrbljujoče grožnje Evropejcem s strani Erdoganovega režima. Erdoganova nedavna izjava, da Evropejci nikjer po svetu ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah, če Evropska unija ne spremeni odnosa do Turčije, je nič manj kot javen poziv k terorističnim dejanjem. Posledica so napadi v mestih po Evropi, nazadnje je bil tarča London. Ne smemo se slepiti, da sporočila »sodobnega sultana« niso namenjena prav islamskim ekstremistom, ki so se pod krinko migrantske krize infiltrirali v osrčje Evrope. Na svoji poti so prečkali tudi Slovenijo. Erdoganove izjave so bojni klic, ki poziva k ustvarjanju kaosa v nekdaj idilični in mirni Evropi.

Vse kaže na upravičenost naših pozivov k odločni skupni varnostni politiki EU, ki bi zaščitila države članice in njihove prebivalce. Na to smo v SLS predolgo opozarjali sami. Smo proevropska ljudska stranka, a opozarjamo na resne težave, ki jih vidimo in ogrožajo naš evropski način življenja, vrednote. Za zagotovitev varnosti ljudi, vrednot, demokracije v evropskih državah verjamemo, da mora EU odločno nastopiti proti grožnjam Erdogana in terorističnim napadom ISIS.

Evropska unija mora imeti tudi v praksi, ne le na papirju, ničelno toleranco do kršenja človekovih pravic in ne sme dovoliti, da predsednik neke države neposredno grozi in ščuva k terorizmu, širi sovraštvo in kljub vsemu ostane nekaznovan. EU ima gospodarske vzvode, s pomočjo katerih lahko z jasnim sporočilom Turčiji ustavi ta zaskrbljujoči trend, ki ogroža evropske državljane. Ena izmed oblik sankcij je embargo s strani EU na trgovanje s Turčijo, kot je to storila proti Rusiji.

Pričakujemo bolj odločno politiko EPP in EU, ki bo z mislijo na prihodnost Evropejcev tesneje povezala države članice s skupnimi ukrepi za varnost in blaginjo vseh. Trije nujni varnostni ukrepi so skupna varnostna obveščevalna služba, skupna obramba, skupna policija na zunanjih mejah. Vodstvo EPP pozivamo, naj v trenutkih najtežjih preizkušenj za našo skupno unijo pokaže svojo demokratičnost in nam omogoči, da delegatom, javnosti ter celotni EU na plenarnem zasedanju kongresa EPP naslednji teden na Malti predstavimo predloge za stabilizacijo razmer v Evropi.

 

S spoštovanjem,

mag. Marko Zidanšek

predsednik Slovenske ljudske stranke

***


Objavljeno: 24.03.2017