Vlada RS mora predsedniku Evropskega sveta Tusku predati jasno sporočilo – Slovenija je proti Evropi več hitrosti

Ljubljana, 3. april 2017 – V SLS ponovno pozivamo Vlado RS, da ob današnjem obisku predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska v Sloveniji izrazi jasno nasprotovanje ideji Evrope več hitrosti. V SLS smo zaskrbljenost izrazili tudi pa pravkar končanem kongresu EPP na Malti v pozivu vsem članicam največje politične skupine v Evropskem parlamentu in neformalnih pogovorih z vodstvi slovenskih in tujih delegacij EPP. Veliko zaskrbljenost, ali bo Evropa preživela ob formalizaciji takšne ureditve, so na kongresu EPP pretekli teden izrazili predstavniki več držav. Prihaja trenutek streznitve po Brexitu, ob katerem bomo morale letno neto izgubo okoli 12 milijard evrov, nadomestiti preostale države članice. EU je namreč z izstopom Velike Britanije izgubila sredstva v višini 20-kratnih bruto prejemkov Slovenije, kar bo velik udarec zlasti za neto prejemnike evropskih sredstev med katere trenutno spada še tudi Slovenija.

V SLS si želimo močne Evrope, v kateri bi vsi evropski državljani kljub svoji različnosti lahko živeli v blaginji. V zadnjem času pa se zdi, da se razkorak med življenjskimi pogoji v državah le še poglablja. Zastavlja se vprašanje, zakaj smo se vključili v projekt Evrope in vzpostavljanje sistema enakopravnosti, če pa sedaj delamo korake nazaj, kar se kaže v množičnem odlivu zlasti izobraženih mladih iz Slovenije v države, ki jim ponujajo več možnosti za dostojno življenje in napredovanje, v prave države Evrope prve hitrosti. V reševanje tega problema morajo v prvi vrsti pristopiti vlade držav članic, obenem pa mora biti enakomernejši razvoj postati tudi prednostna naloga Bruslja, če želimo da bo Evropa preživela.

Evropa več hitrosti je za Slovenijo resna grožnja. Iluzije, da je Slovenija z vstopom v schengensko območje in uvedbo evra stopila med države z največjo hitrostjo razvoja so le pravljice Evropske komisije, ki jim je nasedla tudi Vlada RS. Le eden od mnogih zgovornih podatkov, ki potrjuje to zmoto, je stopnja revščine v Sloveniji. Slovenija je namreč v evropskem vrhu po stopnji naraščanja revščine, ki je po nekaterih podatkih celo najvišja od osamosvojitve.


Objavljeno: 03.04.2017