EPP na Malti o prihodnosti Evrope

Ljubljana, 3. april 2017 – Delegacija SLS pod vodstvom predsednika SLS mag. Marka Zidanška, ki so jo sestavljali podpredsednik SLS Primož Jelševar, podpredsednica SLS Jasmina Opec Vöröš, direktorica SLS Tadeja Romih, poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) in mednarodna tajnica SLS Lejla Kogej, se je udeležila Kongresa Evropske ljudske stranke na Malti, ki je potekal v sredo in četrtek, 29. in 30. marca.

Prvi dan so na skupnem seminarju EPP in Politične skupine EPP razpravljali o prihodnosti južnih sosed s poudarkom na gradnji mostov med EU in državami iz te regije. Center Wilfred Martens za evropske študije (WMCES) je organiziral zanimivo razpravo o varnosti, ki jo lahko Evropa zgradi in ohrani na podlagi skupnih vrednot. Govorci, med katerimi je bil tudi grški evropski komisar Dimitris Avramopulos, so veliko poudarka dali na dejstvo, da je EU močnejša ob skupnem sodelovanju članic za isti cilj, kot bi bila razdrobljena.

Na prvi plenarni seji kongresa EPP so poročila predstavili predsednik EPP Joseph Daul, generalni sekretar EPP Antonio Lopez-Isturiz in predsednik uradnega možganskega trusta EPP WMCES Mikulaš Dzurinda. Zvrstilo se je nekaj zanimivih panelnih debat s člani EPP v Odboru regij in parlamentarni skupščini OVSE, nato pa so sledili govori voditeljev opozicij iz vrst EPP v državah članicah in nečlanicah EU ter predsednikov in  premierjev držav nečlanic. Plenarna seja se je zaključila  z razpravo in glasovanjem o kongresnih resolucijah ter razpravo o prihodnosti Evrope.

V četrtek je potekala razprava o načinih nasprotovanja muslimanskemu ekstremizmu, na drugi plenarni seji pa so po nagovorih voditeljev opozicij in nekdanjih premierjev delegati kongresa potrdili kongresni dokument z naslovom Evropa skrbi za našo varno prihodnost (Europe secures our Future). Delegati so na glasovanju potrdili tudi novega podpredsednika EPP, Rafała Trzaskowskega.

Kongres se je uradno zaključil z govori EU premierjev, vodje Politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Weberja, generalnega sekretarja EPP Antonia Lopeza-Isturiza, predsednika EPP Josepha Daula, predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija in predsednika malteške članice EPP Partit Nazzjonalista Simona Busuttila.

 


Objavljeno: 03.04.2017