Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: V državnih institucijah manjka zdrave pameti

Ljubljana, 6. april 2017 – V SLS opozarjamo na ponovno neživljenjsko delovanje državnih uradnikov na najbolj odgovornih mestih. Primer podjetnika, ki je bil za svoje pošteno delo poplačan s kompenzacijo v obliki stanovanja, sedaj pa DUTB ne želi umakniti hipoteke s stanovanja, ki je že v njegovi lasti, dokler ne poravna še visokega doplačila, je le ena v vrsti grotesk, ki so jih v praksi zakoreninili državni uradniki.  Eden največjih neuspehov Vlade RS je, da je dopustila dodatno razbohotenje birokracije, ki je v tej meri sama sebi namen.

»Name se obračajo mnogi podjetniki, ki jih neživljenjski birokratski postopki ovirajo in celo onemogočajo pri opravljanju njihovega dela. Ogorčen in užaloščen sem ob najnovejšem primeru, ko želi DUTB od podizvajalca na velikem gradbenem projektu, ki je trdo delal za svoje plačilo, izsiliti dodatno plačilo,« se je odzval predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in pozval: »Vlada RS mora nemudoma ukrepati, da do takih primerov ne bo več prihajalo. Še več, podjetnike in obrtnike mora razbremeniti pretirane birokracije. Naš program dobrega gospodarja, ki so ga s strokovnjaki soustvarjali podjetniki iz vse Slovenije, predvideva drastično zmanjšanje birokracije v Sloveniji. Dober gospodar namreč ve, da bodo njegovi delavci bolj uspešni, če bodo motivirani, kot pa če bodo nadzirani in se bodo polovico dneva ukvarjali le z izpolnjevanjem obrazcev, ki so sami sebi namen. Dober gospodar deluje po principih zdrave pameti in tega zadnja leta nismo pogosto videli.«

V SLS smo že večkrat opozorili na resne probleme v DUTB in proti vodstvu družbe podali tudi kazensko ovadbo. DUTB je postala izprijena paradržavna organizacija, za katero se zdi, da se bolj kot s svojim poslanstvom ukvarja z nečednimi posli in oteževanjem dela žrtvam propadlih državnih (gradbenih) projektov. Odgovornost za razrešitev te situacije je na vodstvu DUTB in na trenutni Vladi RS, ki vodstvo DUTB postavlja, zato Vlado RS pozivamo, da se v zadnjem letu svojega mandata izogne divjemu kadriranju na vsa še razpoložljiva mesta, kot smo ga videli že v preteklosti, in namesto tega s sprejetjem kakšnega koristnega zakona poizkusi popraviti slab vtis pri slovenskih državljanih.


Objavljeno: 06.04.2017