Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: V tej vojni ne bomo zmagali z diplomacijo, ampak z ukrepanjem

Ljubljana, 25. maj 2017 – »Evropski voditelji, ki mižijo pred gnusnimi terorističnimi napadi, ki so v zadnjih dveh letih preplavili Evropo, so soodgovorni za poboje nedolžnih žrtev, tudi otrok iz terorističnega napada v Manchestru,« pravi predsednik SLS mag. Marko Zidanšek, prepričan, da je treba odreagirati, saj vse ostalo pomeni tiho podporo terorizmu. Le vsakokratne obsodbe terorističnih dejanj, ki se vrstijo iz ust vodilnih evropskih politikov, so figov list za zaskrbljujočo realnost. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je prepričan, da je Evropa gola in bosa pred terorističnimi napadi: »Pozivi k pobojem nedolžnih evropskih otrok so nezaslišani. V tej vojni ne bomo zmagali z diplomacijo, ampak z ukrepanjem, zato v SLS pozivamo Evropsko komisijo k čimprejšnjemu formiranju skupnih vojaških sil, še pred tem pa naj članice zveze NATO izglasujejo operacije kriznega odziva proti ciljem Islamske države kot povračilne ukrepe za teroristični napad v Manchestru. Tako od Evropske ljudske stranke, najmočnejše politične družine v Evropski uniji, kot tudi od same EU pričakujemo takojšnje ukrepanje, ki bo z mislijo na prihodnost Evropejcev tesneje povezala države članice s skupnimi ukrepi za našo varnost.«

V SLS smo že pred dvema letoma Evropsko komisijo in Evropsko ljudsko stranko (EPP) pozvali k uresničitvi naše pobude svetovnega partnerstva za mir (Global Partnership for Peace – GPP), ki bi omogočilo skupno načrtovanje, vodenje in izvajanje vojaških operacij za nevtralizacijo razmer na kriznem območju. Od takrat smo se lahko prepričali, da z besedami ne moremo uspešno boriti proti terorističnim skrajnežem, ki so si za svoje bojišče po novem izbrali Evropo. Trenutna varnostna politika je namreč le mrtva črka na papirju.

EPP smo zato marca letos ponovno opozorili na nujnost odločnega odziva na teroristične napade Islamske države in predlagali tri nujne varnostne ukrepe EU: skupno varnostno obveščevalno službo, skupno obrambo in skupno policijo na zunanjih mejah EU. Šele z vzpostavitvijo teh mehanizmov bomo v EU imeli sploh možnost odreagirati na varnostne grožnje in se odločno zoperstaviti skrajnežem. Po terorističnem napadu v Manchestru se ponovno kaže upravičenost naših mnogih pozivov k odločni skupni varnostni politiki Evropske unije, ki bi končno zaščitila države članice in njihove prebivalce. Na to v SLS že predolgo opozarjamo sami. Za zagotovitev varnosti ljudi, našega načina življenja, vrednot in demokracije v evropskih državah verjamemo, da mora EU odločno nastopiti proti grožnjam in terorističnim napadom Islamske države.


Objavljeno: 25.05.2017