Voščilo ob dnevu državnosti

Ljubljana, 23. junij 2017

 

»Kljubuj usodi, mož sam svoj bodi!

Karkoli naj se ti zgodi, usode gospodar si – ti.

Si ti! Če res, če cel si mož, i svoj i njej gospod ti boš.

Usode ni, usoda svoja – to si ti!«

– Simon Gregorčič

 

Spoštovani,

pred nami je dan državnosti, ko se bomo spomnili odločnosti slovenskega naroda pri osamosvojitvi. Kot smo takrat vzeli usodo v lastne roke in se z odločnimi dejanji postavili po robu tistim, ki so nas hoteli ustaviti na začrtani poti do lastne samostojne države, nam tudi današnji časi in razmere znotraj države kažejo, da ne smemo nikoli zaspati na lovorikah preteklih uspehov.

Že mnogokrat se je izkazalo, kako pomembno je, da pozorno spremljamo delovanje vlade, da jih lahko pravočasno opozorimo, ko želijo uzakoniti nespametne projekte, ki bi oškodovali državljanke in državljane, ali pa jim to preprečimo, ko ne prisluhnejo opozorilom. Včeraj se je zaključilo zbiranje podpisov za referendum o zakonu o gradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper. Slovenija za konkurenčno gospodarstvo nujno potrebuje »drugi tir«, vendar po drugi trasi, za razumno ceno in z jasnim nadzorom nad projektom. Ponosen sem, da smo tudi v Slovenski ljudski stranki pomembno prispevali k velikemu uspehu pobude proti slabemu, zastarelemu, netransparentno zastavljenemu projektu in novi kraji davkoplačevalskega denarja, saj je bilo v 35-dnevnem roku zbranih več kot 40.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma. Hvala vsakomur izmed vas, ki je prispeval svoj podpis in pomagal pri zbiranju!

Tudi takšni dosežki potrjujejo sporočilo iz verzov pesnika Simona Gregorčiča: usode se ne smemo ustrašiti in je ponižno sprejeti, pač pa jo moramo odločno vzeti v svoje roke in biti njen gospodar. Ne le to – kot pravimo v SLS, biti moramo dober gospodar.

Veliko dela za našo državo nas še čaka, a verjamem, da bomo s skupnimi močmi in dejanji, usmerjenimi k jasnim ciljem, dosegli, da bo država postala dober gospodar svojim državljanom.

Iz granita naj bo izklesana naša odločnost in pokončnost!

Želim vam ponosen dan državnosti.

mag. Marko Zidanšek

predsednik Slovenske ljudske stranke


Objavljeno: 23.06.2017