Predsednik SLS Marko Zidanšek: Arbitražno sodišče mora določiti stik Slovenije z odprtim morjem, Hrvaški pa pojasniti, da enostranski odstop od dogovora ni možen

Ljubljana, 28. junij 2017 – Nedavna izjava hrvaške predsednice, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve, Hrvaško oddaljuje od Evropske unije. Povečana prisotnost hrvaških policistov blizu meje s Slovenijo in njihovih plovil v Piranskem zalivu ter napovedi, da naj bi tja premaknili tudi večje vojaško plovilo, so nekatere od zadnjih potrditev, da Hrvaška ratificiranega sporazuma in odločitve Arbitražnega sodišča ne namerava spoštovati. Zato je toliko pomembneje, da se je Vlada RS tokrat pripravila bolje kot npr. v času migrantske krize, ki jo je ujela nepripravljeno, in ima tokrat po lastnih zagotovilih pripravljenih nekaj scenarijev za implementacijo razsodbe. Veseli nas, da je pripravljenost Policije potrdil tudi generalni direktor Marjan Fank, saj policistke in policiste morda ponovno čaka neumorno delo na naši meji s Hrvaško, saj mora Slovenija spoštovati 4. člen Ustave RS in zagotoviti ozemeljsko enotnost in nedeljivost države.

»Arbitražno sodišče mora določiti stik Slovenije z odprtim morjem. Ta naloga je bila kot pogoj za vstop Slovenije v arbitražo določena v členu 3.b zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med državama (BHRAS), kjer je zapisano tudi, da je tribunal pristojen za razlago tega sporazuma. Če se bo torej hrvaška stran pretvarjala, da ni del več let trajajočega postopka, ki je državi stal milijone evrov, je Arbitražno sodišče prvo pristojno za pojasnilo, da enostranski odstop od dogovora ni možen. Potem pa bodo na vrsti evropske institucije z Evropsko komisijo na čelu, katere naloga bo pritisk na Hrvaško, da bo ta začela spoštovati pravni red EU. Če ga ne bo, lahko izgubi svoje mesto med državami članicami EU,« opozarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

V SLS pričakujemo, da Vlada RS takoj po uveljavitvi razsodbe in vzpostavitvi nadzora nad novim obmejnim območjem začne tudi z implementacijo rešitev za prebivalce obmejnih območij, ki se bodo po razglasitvi sodbe morebiti znašli v drugi državi. Država naj vzpostavi komunikacijo z njimi prek pristojnih institucij, ki jim bodo lahko priskočila na pomoč s strokovnimi rešitvami in odgovori na vprašanja, ki se bodo porajala. Upravne enote naj v tem času dajo prednost obravnavi njihovih prošenj. Vlada RS naj vzpostavi tudi rešitev za možnost preselitve slovenskih državljanov na hrvaškem območju v Slovenijo.


Objavljeno: 28.06.2017