Predsednik SLS mag. Zidanšek: Skrajni čas je za ukinitev sankcij proti Rusiji

Ljubljana, 27. november 2017 – »V SLS podpiramo umik sankcij proti Rusiji,« je odločen predsednik mag. Zidanšek in opozarja na ogroženost delovnih mest v gospodarstvu in kmetijstvu v Sloveniji, ki so posledica neustrezne slovenske in evropske diplomacije. »Nemudoma je treba ukrepati in končati večanje vsakodnevne škode, ki jo slovenskemu in evropskemu gospodarstvu ter njegovemu nepogrešljivemu delu, kmetijstvu, zaradi embarga v izmenjavi povzroča nespretna diplomacija med Evropo in Rusijo,« je prepričan predsednik SLS.

Predsednik SLS mag. Zidanšek: V SLS smo natanko pred dvema letoma prvič predlagali ukinitev sankcij proti Rusiji, zato nas zelo veseli, da je danes o tem začel razmišljati tudi Svet Evrope. Sankcije niso imele skoraj nobenega političnega učinka, saj niso preprečile ruskega vmešavanja v Ukrajino, je pa zaradi njih nastala velika gospodarska škoda na obeh straneh. Evropsko gospodarstvo je utrpelo več kot 100 milijard evrov škode letno, v kmetijstvu pa naj bi bilo ogroženih okrog 250.000 delovnih mest.

»Slovenska zunanja politika se je malo naučila iz preteklih kriz, naj si bo to ekonomska kriza, ali pa kasnejša migrantska. Zaradi tega se je kasneje vedno pokazala razlika pri kvaliteti življenja Slovencev. Visoki stroški so se navadno skozi varčevanje Vlade RS občutili pri financiranju delovanja občin, zategovanju pasu v gospodarstvu in negospodarstvu, kot je znižanje investicijskih olajšav in olajšav za raziskave in razvoj. Poslovno okolje se je zaradi tega znova slabilo,« pojasnjuje mag. Zidanšek in poziva slovenske politične odločevalce naj končno naredijo ta prvi korak in na evropskem političnem parketu podprejo umik sankcij proti Rusiji in enako bo storila Rusija.«

Ruski trg je pomemben tako za slovensko gospodarstvo kakor tudi za gospodarstvo celotne EU. Evropa in Rusija morata delovati usklajeno in znova vzpostaviti sodelovanje na političnem, gospodarskem in varnostnem področju ter združiti svoje sile tudi v boju proti terorizmu.


Objavljeno: 27.11.2017