Mag. Marko Zidanšek: Prevetrili bomo zakonodajo na področju zavarovalništva, da bodo onemogočene izkoriščevalske prakse

Ljubljana, 21. december 2017 – Zadnji primer s strani ene večjih slovenskih zavarovalnic neizplačane odškodnine celjskima gasilcema za intervencijo je le vrh ledene gore katastrofalnega stanja na področju zavarovalniških in finančnih mahinacij v Sloveniji. Oškodovanje posojilojemalcev v švicarskih frankih je drugi takšen primer. Slovenija postaja vse bolj podobna Ameriki, kjer poskušajo finančni oportunisti iztožiti odškodnino za vsako storjeno napako. Vendar po drugi strani pravičen sistem izplačevanja odškodnin pri nas še ne deluje. Zavarovalnice in odškodninske inštitucije zato rastejo kot gobe po dežju in bogatijo na račun delovnih ljudi.

Zdi se, da je v Sloveniji vse več takšnih, ki izkoriščajo delavne, slednjih pa vse manj. Vse manj je Slovencev, ki dneve in noči pošteno delajo, da s svojimi rokami preživijo sebe in svojo družino. Ob tem posredno pomagajo državi preživljati še vse tiste, ki ne morejo ali pa celo ne želijo delati, ter špekulante, ki s finančnimi mahinacijami vlečejo denar iz žepov poštenih ljudi. Takšno stanje je dolgoročno nevzdržno in ljudi odvrača od poštenega dela.

Zavarovalnice in druge odškodninske hiše promovirajo tožbe zoper podjetja in fizične osebe, z nerazumnimi regresnimi zahtevki ogrožajo poslovanje obrtnikov in podjetnikov in iščejo najmanjše napake v postopku, da se s pomočjo pasti v drobnem tisku izognejo izplačilu odškodnin tistim, ki so do njih upravičeni.

V Sloveniji moramo priznati, da dodane vrednosti ne ustvarjajo banke in zavarovalnice, ampak jo ustvarjajo ljudje z delom svojih rok. V SLS bomo poskrbeli, da dobrota ne bo več sirota. Konec bomo naredili stanju, v katerem se poštenost izkorišča, zato bomo konkretno prevetrili zakonodajo na področju zavarovalništva, da bodo onemogočene izkoriščevalske prakse. Trije najbolj nujni ukrepi so:

  • Transparentno poslovanje zavarovalnic brez skritih pasti v drobnem tisku zavarovalnih pogodb.
  • Normalizacija pogojev za regresne zahtevke, ki ogrožajo poslovanje malega gospodarstva.
  • Zaščita zavarovanca pred zavarovalniškimi goljufijami in večji nadzor nad licencami zavarovalnih zastopnikov in posrednikov.

Objavljeno: 21.12.2017