Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: V SLS ne bomo dovolili nobenega dviga davkov!

V SLS ne bomo dopustili nobenega novega davka, ampak napovedujemo odločen boj za vzdržen dvig vseh plač

Ljubljana, 9. januar 2017 – »Zdrava kmečka pamet nam pove, da ob istočasnem dvigu plače in davkov ne bomo bolje živeli,« je jasen predsednik SLS in dodaja, da bi bil dodaten dvig stopnje DDV-ja v Sloveniji zaušnica državljankam in državljanom. V SLS se zavzemamo za sočasen dvig vseh plač v Sloveniji, vendar mora biti ta dvig gospodarsko upravičen in rezultat večje produktivnosti – dodane vrednosti na zaposlenega in nižje obdavčitve dela.

V SLS smo pred skoraj dvema letoma prvi predlagali znižanje stopnje DDV nazaj na predkrizno raven. Vlada RS je v okviru t.i. protikriznih ukrepov julija 2013 pod vodstvom Alenke Bratušek začasno zvišala splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni nujni življenjski pripomočki, hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ker pa so temu ukrepu takrat nasprotovali sindikati, zbornice in druge nevladne organizacije, je bil ukrep za ceno političnega in socialnega miru zavajajoče predstavljen kot začasen, sedaj pa se zdi, da se zgodba ponavlja.

Marko Zidanšek: »Sprašujem se, če Vlada RS skupaj s skrajnim delom opozicije načrtuje takšne norosti z namenom, da uničuje slovensko gospodarstvo in lastne državljane. Slovenija je že sedaj ena bolj obdavčenih držav, dvig DDV na 24% pa bi nas uvrstil v sam vrh EU. Takšno stanje je usmerjeno proti gospodarstvu, proti novim delovnim mestom in investitorjem in je ob trenutni gospodarski rasti ter dolgoletni stagnaciji dodane vrednosti v Sloveniji tudi zelo nevarno.«


Objavljeno: 09.01.2018