Predsednik SLS mag. Zidanšek: Veto na vstop Republike Hrvaške v Schengen je trenutno najboljša možnost

Ljubljana, 12. januar 2017 – »V SLS ne moremo skriti razočaranja nad neuspehi slovenske diplomacije glede obmejnega vprašanja z Hrvaško,« je jasen predsednik SLS mag. Zidanšek in dodaja, da pobudnik arbitraže Borut Pahor, kot takratni predsednik vlade, kot tudi Karl Erjavec, takratni minister, z vsako svojo potezo Slovenijo postavljata v težji položaj.

»Obžalujem, da leta 2009 v času odločanja o rešitvi vprašanja niso poslušali predlogov SLS in strokovnjakov za mednarodna vprašanja, ki so ves čas opozarjali na pasti takšnega sporazuma. Opozorila so se nanašala zlasti zaradi postavitve napačnih izhodišč arbitraže. Hrvaška je namreč v postopek arbitraže od vsega začetka pristopila s figo v žepu – samovoljno in z umetno ustvarjeno pretvezo je kasneje iz arbitražnega postopka tudi izstopila in s tem kršila določila mednarodne arbitraže, ki sta jo obe državi sklenili in ratificirali,« je prepričan Zidanšek.

V SLS obžalujemo, da Bruselj v takšnih primerih bolj odločno ne brani vladavine prava, vendar iz preteklih podobnih primerov to ni presenečenje. Hrvaška je sedaj tako kot Slovenija članica EU, zato se Evropska komisija ne želi vmešavati. Predsednik republike Borut Pahor bi kot dolgoletni politik to moral razumeti.

Zidanšek: Obisk predsednika Pahorja v Bruslju je bil žal, podobno kot njegov arbitražni predlog pred devetimi leti, že vnaprej obsojen na neuspeh. Tudi če pri slovenski notranji javnosti takšna dejanja vzbujajo občutek, da se nekaj dogaja pa vsak takšen javen neuspeh dodatno slabi izhodišča za ugodno rešitev problema. Ta seveda obstaja, saj imamo kot schengenska država vzvode, da Hrvaško prisilimo v spoštovanje sporazuma, še pomembneje pa je, da to pozicijo izkoristimo za zaščito slovenskih državljanov, ki so po odločitvi arbitražnega sodišča pristali izven slovenskih meja. V SLS pozivamo slovenske pogajalce, da z vso resnostjo razmislijo o možnosti veta na članstvo Hrvaške za vstop v schengensko območje.

 


Objavljeno: 12.01.2018