Ministrica Katičeva in SD naj prevzameta svoj del odgovornosti

Ljubljana, 21. februar 2018 – V Slovenski ljudski stranki (SLS) nas čudijo nedavne nesamokritične izjave ministrice za obrambo Andreje Katič, ko je na in po Münchenski varnostni konferenci dejala, da se ji ne zdi prav mnenje  predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o Sloveniji, Hrvaški in Zahodnem Balkanu. Ta je dejal, da bi se morali Slovenija in Hrvaška sporazumeti o meji pred vstopom v EU in ne, da je to zdaj prepuščeno mednarodni arbitraži. 

Vse težave pri določanju slovensko-hrvaške meje je zakuhala stranka Andreje Katič, stranka SD in njen predsednik Borut Pahor. SD in Borut Pahor še ob asistenci tudi socialdemokrata Šveda Karla Bilda so bili tisti, ki so umaknili slovensko blokado vstopa Hrvaške v EU in jo nadomestili z arbitražnim sporazumom. Borut Pahor in njegova vlada pod vodstvom SD so pripravili izhodišča za arbitražni postopek, pri katerih so predvsem branili sklepe 2. zasedanja Avnoja, ne pa utemeljenih slovenskih nacionalnih interesov. Prav iste osebnosti so imenovale ljudi, ki so kasneje kompromitirali arbitražni postopek. Rezultat vsega tega je, da Hrvaška odločbe arbitražnega sodišča ne priznava, mejno vprašanje ni rešeno in Slovenija je izgubila svoje argumente.

V SLS pričakujemo, da bo SD in tudi ministrica iz kvote SD za vse napake pri reševanju mejnega spora s Hrvaško prevzela svoj del odgovornosti in je ne bo prevračala na druge.

Poleg tega v SLS menimo, da je treba v volilnem letu jasno povedati, kdo so krivci, da se je Slovenija znašla v težkem položaju in mejno vprašanje s Hrvaško še ni rešeno.

Vir fotografije: delo.si


Objavljeno: 21.02.2018