Voščilo ob dnevu žena

»Blagor ženskam, ki znajo hoditi kot vile, zemlja lahko zadiha pod njihovimi rahlimi stopali.« (Alenka Rebula, slovenska pesnica, pisateljica, prevajalka, filozofinja in psihologinja)

Spoštovane,

Slovenska ljudska stranka se zaveda zgodovinskega pomena in vloge žensk v slovenski družbi. Prav zato si leta in leta dnevno prizadevamo za izkoreninjanje diskriminacije žensk na vseh področjih družbenega razvoja.

Ponosni smo, da imamo v svoji sredini res izjemne posameznice, ki s svojim delom, energijo in zanosom nesebično spreminjate svet na lepše in boljše za vse. Hvala.

Naj bo zato 8. marec vaš praznik. Preživite ga v krogu svojih ljubljenih – obdane s cvetjem, prekipevajočim optimizmom in s posebnimi pozornostmi. Pa ne le danes, naj bo tako vse dni v letu.

mag. Marko Zidanšek,
predsednik Slovenske ljudske stranke

Ste vedeli? 

Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji, je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah – volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica. Leta 1921 Beograd odpravi splošno volilno pravico, zaradi česa posledično prične Slovenska ljudska stranka v času oblikovanja ustave novoustanovljene Kraljevine SHS, zavzemati za uvedbo splošne ženske volilne pravice na državni ravni!


Objavljeno: 08.03.2018