Govor predsednika SLS mag. Marka Zidanška ob 30. obletnici SKZ

Podpeč pri Brezovici, 12. maj 2018 – Na današnji dan pred 30. leti je bila ustanovljena prva demokratična stranka, Slovenska kmečka zveza. To obletnico smo v SLS slavnostno obeležili in združili z 21. Taborom SLS. V nadaljevanju objavljamo slavnostni govor predsednika SLS mag. Marka Zidanška ob 30. obletnici SKZ v celoti.

»Orjemo težko brazdo, zato jo moramo orati vsi skupaj.«

Spoštovani članice in člani SLS,
dragi prijatelji Zveze za Primorsko,
simpatizerji in prijatelji,
cenjeni visoki gostje,
drage kandidatke in kandidati …

To so zgodovinske besede, zapisane v vabilu na javno kmečko tribuno pred tridesetimi leti. Tisoč petsto udeležencev ljudske tribune, zbranih v ljubljanski Unionski dvorani 12. maja 1988, je soglasno ustanovilo prvo slovensko demokratično stranko po drugi svetovni vojni in s tem, kljub prepovedi režima, pogumno začelo slovensko demokratizacijo. Mnogi med njimi ste danes tukaj med nami.

Slovenska kmečka zveza je pred tridesetimi leti postavila temelje slovenske demokracije in Slovenska ljudska stranka je edini dedič tega zgodovinskega dogodka, ki je pripeljal kasneje do osamosvojitve. Ta prelomen dogodek v zgodovini je priborila prav SLS, zato sem ponosen, da sem lahko danes del te svetle plati naše zgodovine. Ob tem ne pozabimo, da zgodovina naše stranke sega še precej bolj nazaj. Sega 125 let nazaj, ko so temelje naše države začrtali že očetje zgodovinske SLS – dr. Anton Korošec, dr. Janez Evangelist Krek in mnogi drugi pokončni Slovenci, brez katerih danes ne bi imeli lastne države.

Dovolite mi, da svoj pogled 12. maja 2018, 30 let po ustanovitvi sodobne SLS in težke, z žulji prehojene poti, raje usmerim v prihodnost. V čas, ki prihaja. V čas, ki nas sili, da se še močneje in glasneje povežemo za skupne cilje in trdne vrednote Slovenske ljudske stranke. Močneje kot kdajkoli prej.

SLS je po bolečem izpadu iz parlamenta zelo pomladila svoje vrste in se programsko izrazito usmerila v prihodnost – v razvojne izzive, ki jih mnoge druge politične stranke ne vidijo ali pa nimajo za dovolj pomembne. Uspeh SLS na teh volitvah je zato ključen za Slovenijo, saj je od tega uspeha odvisno, kakšna bo prihodnja vlada. Na vseh nas je torej izjemna odgovornost in izjemna moč.

Glas za tiste, ki nimajo programa, ali pa ne znajo vložiti list, je stran vržen glas. To je žal enako, kot če ne greste na volišče. Glas za SLS pa je, verjemite, dobro naložen glas, saj se z našo zelo močno ekipo kandidatov za poslance v državni zbor vrača zdrava kmečka pamet.

Sam trdno verjamem, da se za Slovence po teh volitvah obetajo lepši in boljši časi. Trend padanja SLS je preteklost. Mnogi politični poznavalci se zavedajo notranje moči naše stranke, ki izhaja iz terena – požrtvovalnosti vseh vas. Prav zato ji pripisujejo velike možnosti, da na letošnjih volitvah pozitivno preseneti. Rezultat, ki ga bomo skupaj prigarali v naslednjih treh tednih, nas bo trdno usidral v parlament in Slovencem omogočil pravo razvojno vlado. Pri tem pa potrebujemo tudi vašo pomoč in vašo podporo.

Naša država je tri leta mlajša od Slovenske ljudske stranke. Notranje očiščenje in prenova sta bili za nas življenjskega pomena. Prepričan sem, da sta očiščenje in prenova ključnega pomena tudi za našo državo Slovenijo. Uspeh SLS na teh volitvah je v prvi vrsti v korist državljanov in Slovenije, saj z nami Slovenija dobi odločnega zagovornika, ko gre za slovensko identiteto, enakomeren razvoj Slovenije, za razvoj podeželja, za boljše pogoje slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika, predvsem pa je SLS ključna, ko gre za trdne vrednote, ki so globoko zasidrane v našem narodu in celotni Evropi.

Spoštovani,

Slovenija in Evropa sta preživeli, ker sta imeli močne vrednostne temelje. Krščanske vrednostne temelje.

V Sloveniji živimo Slovenci. Kdor želi v Sloveniji živeti, delati in biti upravičen do naše sociale naj spoštuje slovenske zakone in naj se najprej nauči govoriti slovensko. V Sloveniji ni šeriata, ni obrednega klanja živali, in tistim politikom, ki bi to radi spremenili, svetujem, da gredo nagovarjati kakšen drug narod. Slovenija ne potrebuje uvoza migrantov za delovno silo, kot nam prodajajo neslovenski politiki. Migranti potrebujejo Slovenijo in Slovence, ker so jim aktivisti iz lastnih izkušenj povedali, da je lepo živeti na žuljih delovnih Slovencev. Tega v SLS ne bomo dopustili. Slovenci znamo dobro delati sami.

Nahajamo se v lepih krajih zraven našega glavnega mesta, ki je prav tako lepo in razvito, ima lepe nove ceste, moderno digitalno omrežje, pošto in vse druge storitve na dosegu roke. Ampak Slovenija ni samo Ljubljana. Le nekaj kilometrov stran iz glavnega mesta je v cestah že več lukenj, kot v naši zdravstveni blagajni, poštne poslovalnice na podeželju se zapirajo hitreje kot zapiramo tajkune. Danes imamo pred nosom še en žalosten dokaz, da je temu tako. Podpeč – prelep kraj, ki nas danes gosti, je namreč že ves dan brez elektrike. Kaj takšnega se v Ljubljani enostavno ne zgodi.

Spoštovani,

prihaja čas, ko moramo znova zaorati v politično ledino. Še močneje, globje in trdneje kot pred 30 leti. Čas, ki je pred nami, je zato čas poln priložnosti in novih izzivov za Slovenijo.

Čas je, da lastno identiteto postavimo pred hinavsko solidarnost do tujcev.
Čas je, da bo kmet znova cenjen poklic.
Čas je, da korenito prevetrimo šolski sistem.
Čas je, da vzpostavimo prodorno gospodarsko okolje.,

Čas je, da se slovenska zemlja začne spoštovati.
Čas je, da upokojencem vrnemo ukradene pokojnine.
Čas je, da pospešimo razvoj regij in zmanjšamo vse večje razlike med njimi.
Čas je, da odpravimo tisoče birokratskih neumnosti.
Čas je, da postanemo dobri gospodarji.

Čas je za Slovensko ljudsko stranko.

Pa vendar ni vsaka dobljena bitka že zmaga, vam povem iz izkušenj. Za mnoge so volitve končni cilj, a ne za našo najboljšo ekipo. Za SLS so te volitve šele začetek in prvi korak do našega cilja, da bomo leta 2022 prevzeli tudi vodenje vlade.

Domače naloge so med šolarji že od nekdaj simbol nepotrebnega dela in popoldanske tlake. Žoga na drugi strani, pa je simbol zdravega življenja in kakovostno preživetega časa v družinskem krogu ali med prijatelji. SLS prinaša Slovencem predvsem to zadnje.

Vsakemu kandidatu SLS za poslanca v državnem zboru zato podarjam nogometno žogo, na kateri so natisnjene zaveze SLS za prihodnji mandat: varno, gospodarno, lokalno. Osem najboljših SLS-ovih enajsteric se je štiri leta pripravljalo na veliki finale, ki bo 3. junija na voliščih. Želim, da v tem času vsak izmed kandidatov svojo žogo podari naprej tistemu navijaču, ki bo najbolj srčen in glasen!

Imam pa tudi nalogo za vas – naše najbolj zveste navijače. Več kot tisoč vas je tukaj. Želim si, da vsakdo izmed vas 3. junija na volitve pripelje vsaj enajst ljudi – prijateljev, znancev ali sodelavcev. S takšno podporo bomo slavili finalno zmago, kakršno nam bodo zavidali vsi. In kakršno si Slovenska ljudska stranka po tridesetih letih brez dvoma zasluži.

Vse najboljše, Slovenska ljudska stranka!

Hvala za pozornost, obisk in prijetno druženje v nadaljevanju vam želim.


Objavljeno: 12.05.2018