V.d. predsednika SLS, Primož Jelševar, izrazil podporo civilni iniciativi proti gradnji migrantskega centra v Metliki

Spoštovani,

 

V SLS smo že večkrat poudarili, da nasprotujemo izgradnji in postavitvi namestitvenih centrov za migrante tam, kjer temu nasprotujejo lokalne skupnosti. Žal ponovno ugotavljam, da državna oblast pri svojih odločitvah ne upošteva mnenja lokalne skupnosti, niti ne analizira vpliva naselitve tako velikega števila ljudi na življenje v kraju. Nedopustno je, da se načrtuje izgradnja takšnega centra, brez da bi o tem kdo vsaj obvestil Občino Metlika in posledično državljani o nameri izvedo šele iz podatkov o javnih naročilih. Prepričan sem, da namestitev več 100 migrantov v Metliki ali drugje v Beli krajini ni sprejemljiva, saj to obmejno področje že sedaj prevzema veliko breme ilegalnih prehodov meje. Glavni problem pa ostaja, kajti Vlada RS se še vedno ne zna soočiti z nastalo situacijo in namesto, da bi našla primerne lokacije, to počne skrivaj in brez dogovora z lokalno skupnostjo.

 

Migrantskemu centru v Metliki nasprotuje tudi občinski odbor SLS Metlika skupaj s predsednikom Jožetom Cajnarjem, ki je pripravljen narediti vse, da do gradnje takšnega centra ne pride. Neresnični in zavajajoči so tudi podatki, da želi KZ Metlika prodati zazidljiva zemljišča ob tik meji.

 

Varnost mora ostati osnovna dobrina, ki si jo zaslužimo vsi državljani, zato ponovno pozivam Vlado RS, naj takoj preneha skrivaj iskati lokacije za nastanitev ilegalnih migrantov. Ti v Slovenijo še vedno prihajajo prav zaradi njihove neodločne drže nasproti sosednjim državam. Ko bo Slovenija poslala jasne signale, da je naša meja neprehodna, se bo občutno zmanjšal tudi pritisk ilegalnih migracij.

 

Ljubljana, 23. avgust 2018

 

Primož Jelševar

v.d. predsednika Slovenske ljudske stranke


Objavljeno: 23.08.2018