SLS v polni Unionski dvorani in vzdušju kot v najuspešnejših časih proslavila svojo 30-letnico z odkritjem spominskega obeležja

Ljubljana, 5. 12. 2018 – Slovenska ljudska stranka je v torek, 4. 12., na slavnostni akademiji obeležila 30. obletnico svoje ustanovitve, tedaj imenovane Slovenske kmečke zveze (SKZ). Slavnostne prireditve, ki je potekala v znameniti Unionski dvorani Grand Hotela Union, v isti dvorani, kjer je bila stranka kot prva povojna slovenska demokratična stranka tudi ustanovljena (12. maja 1998) se je udeležilo preko 800 gostov, med njimi tudi veliko ustanovnih članov SLS, novo izvoljenih strankinih županov in članov SLS ter mnogo uglednih gostov iz širšega družbenega in političnega prostora.  

 

 

“Kot pred 30-leti danes v polni Unionski dvorani ponovno pišemo zgodovino, tokrat s preseganjem zgodovinskih delitev na partizane in domobrance, s spoštljivim odnosom do vseh, ki so se borili proti nacizmu, fašizmu in komunizmu, s prisotnostjo največjih živečih Slovencev, gospoda Ivana Omana in gospoda Borisa Pahorja ter njuno podporo spravi z resnico,” je poudaril predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je SLS po novomeškem kongresu enotnejša kot kdajkoli in pripravljena na ponoven vzpon. Med strankinimi programskimi prioritetami je navedel vztrajanje SLS, da se obrtnike, podjetnike in kmete razbremeni administriranja z možnostjo pavšalne obdavčitve, da se s spodbujanjem lokalnih prehranskih verig zagotovi višja samooskrba s hrano, z regijskimi lesnimi verigami in s tem z vzpostavljanjem novih delovnih mest pa  boljše izkoriščanje lesa kot najpomembnejše slovenske surovine.

Zaradi izjemnega pomena ustanovitve Slovenske kmečke zveze za razvoj slovenske demokracije je ob koncu predlagal preimenovanje Nazorjeve ulice v Ulico slovenske demokracije.

Ivan Oman, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze se je v svojem govoru z veseljem spominjal začetkov ustanovitve stranke. Njegovo ključno sporočilo je poziv k medsebojnem sodelovanju na slovenskih političnih tleh, brez sovraštva in v duhu zdrave konkurence: »Šele, ko bo možno normalno sodelovanje demokratičnih desnih in levih strank, takrat bomo prava demokracija.” Častni gost velike tridesetletnice pa je bil tudi znameniti slovenski pisatelj iz Trsta in velik domoljub Boris Pahor, ki je prisotne s svojo udeležbo navdihnil in vrnil SLS h koreninam Janeza Evangelista Kreka. Podobnik je napovedal ustanovitev zveze Krščanskih socialcev pri SLS, katerih častni predsednik bo prav pisatelj Boris Pahor. Polna Unionska dvorana je tako Ivana Omana kot pisatelja Borisa Pahorja pospremila s stoječimi ovacijami.

SLS je na akademiji predstavila tudi nov Klub županov SLS v mandatu 2018-2022, v katerem je za zdaj štirideset županov. V prihodnosti se pričakuje povečanje kluba tudi z dodatnimi župani, ki niso člani SLS, vendar podpirajo osnovno vsebino in način delovanja Kluba županov SLS.

Nagovor udeležencem slavnostne akademije SLS je prek videa iz zibelke demokracije Grčije podal predsednik Republike Slovenija Borut Pahor, ki je čestital k jubileju in izrazil spoštovanje ustanoviteljem Slovenske kmečke zveze.

Predsednik Politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu in kandidat EPP za prihodnjega predsednika Evropske komisije Manfred Weber je v svoji motivacijski poslanici ob čestitkah izrazi tudi prepričanje v ponovni vzpon SLS, eni od treh slovenskih članic EPP.

Z video nagovorom je prisotne pozdravil tudi predsednik SKZ pri SLS Rok Sedminek. Predsednik NSI mag. Matej Tonin pa je v svojem nastopu poudaril pomen dobrega sodelovanja med SLS in NSi, ki je dober obet za prihodnost.

 

Predsednik Marjan Podobnik in podpredsedniki Suzana Lara Krause, Franc Bogovič in Modest Motaln, predsednik Mestnega odbora SLS Ljubljana Janez Žagar in Marija Markeš so skupaj z Ivanom Omanom odkrili spominsko obeleženje, ki je v podhodu v Unionsko dvorano, v kateri je bila 12. maja 1988 ustanovljena SKZ.


Objavljeno: 05.12.2018