Predsednik SLS Franc Bogovič predsednico Vlade RS mag. Alenko Bratušek zaradi fiaska pri nepremičninskem davku pozval k odstopu

Ljubljana, 27. februar 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je pred današnjem sestankom parlamentarnih strank o fiskalnem pravilu na Vladi RS zaradi fiaska pri nepremičninskem davku pozval predsednico Vlade RS mag. Alenko Bratušek k odstopu. Vlada RS se je odločila sedaj popraviti zakon in po Bogovičevem mnenju popravljajo neumnosti in zadeve, na katere so opozarjali v postopku sprejemanja zakona. »Kar sedaj Vlada RS počne z zakonom, je bizarno,« je poudaril predsednik SLS Franc Bogovič in dodal, da je Vlada RS sedaj končno ugotovila kritično maso ljudi, ki bi jih želela po svoje potešiti, da bi bil pritisk na njih zaradi tega davka manjši.

»Padamo iz manjšega v večje brezno,« je povedal predsednik SLS Franc Bogovič in dodal, da če bi bila Vlada RS kolikor toliko razsodna, bi prekinila to farso in prihodnje leto davščine pobrala po starem načinu ter pristopila k sistemskemu sprejemanju zakona, ki bi ga uveljavili leta 2016.

»Vlada RS je čakala, da bo šla ta nevšečna točka z dnevnega reda in bodo pozneje lahko dali zaupnico premierki, ki je bila vezana na sprejem proračuna,« je poudaril Bogovič in dodal: »Zaradi fiaska, kot ga je Vlada RS doživela pri tem zakonu, zaradi toliko ljudi, ki so morali spreminjati naslove in vpisovati služnostne pravice, je to zagotovo zakon, zaradi katerega bi morala premierka odstopiti oz. bi morala pasti Vlada RS«. Poleg tega se je ta lotila spreminjati zakon, ki je predmet presoje na Ustavnem sodišču RS, istočasno pa pričakuje, da bo na osnovi tega zakona še letos pobrala 400 milijonov evrov davščin. Predsednik SLS Franc Bogovič verjame v treznost US RS, da bo to farso zaustavilo.

Po Bogovičevem mnenju je Zakon o davku na nepremičnine konceptualno zgrešen in cela vrsta zadev, ki so oporekane v ustavnih presojah, se danes predlaganih sprememb zakona sploh ne dotikajo. Ob tem je predsednik SLS Franc Bogovič spomnil, da je peticijo proti nepremičninskem davku podpisalo 80.000 ljudi, v času, ko so zakon sprejemali na nočni seji DZ RS, pa je del vladne ekipe »nonšalantno sedel v svojih prostorih«.

Povzeto po STA.

 


Objavljeno: 27.02.2014