Ob današnjem visokem jubileju se je predsednik SLS Marjan Podobnik Borisu Pahorju v imenu SLS zahvalil za velik zgled borca za slovenstvo in demokracijo

Ljubljana, 26. avgust 2019 – Danes praznuje 106. rojstni dan tržaški pisatelj in velik slovenski domoljub Boris Pahor. Poleg izjemnih pisateljskih stvaritev, med katerimi je na prvem mestu gotovo roman Nekropola, ki govori o Pahorjevem doživljanju nemškega koncentracijskega taborišča, je današnji slavljenec prepoznan tudi po številnih aktivnostih na drugih področjih.

 

Boris Pahor se je aktivno angažiral pri referendumu o arbitražnem sporazumu, ko je skupaj s pokojnim dr. Francetom Bučarjem, dr. Tinetom Hribarjem ter ob sodelovanju Zavoda 25. junij in SLS, na javnost naslovil apel proti arbitražnemu načinu reševanju mejnega spora. Pokazalo se je, da so imeli prav, saj vprašanje ostaja odprto, Slovenija pa izgublja tako celovitost Piranskega zaliva kot tudi teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Boris Pahor je tudi aktivno podprl prizadevanja za ohranitev naziva praznika združitve Primorske z matičnim narodom. V času pobude za spremembo naziva praznika v praznik priključitve Primorske je na pobudo državnega svetnika SLS Marjana Maučeca s svojo jasno besedo o tej temi, ki je bila posredovana v Državni svet RS in Državni zbor RS, verjetno odločilno pripomogel, da je naziv praznika ostal tak, da je skladen z zgodovinsko resnico. Enako je izrazil svoje prepričanje, da tudi v primeru Prekmurja ni šlo za priključitev, ampak za združitev Prekmurcev z matičnim narodom.

 

Ob 30. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze oz. Slovenske ljudske stranke, sta bila skupaj z Ivanom Omanom najpomembnejša gosta tega dogodka. Stisk rok teh dveh velikanov slovenskega naroda v Unionski dvorani je bil izraz njunega medsebojnega spoštovanja, obenem pa tudi simbolni stisk rok najuglednejših predstavnikov slovenstva, ki so se borili proti fašizmu, nacizmu in komunizmu.

Ob današnjem visokem jubileju se je predsednik SLS Marjan Podobnik Borisu Pahorju v imenu SLS zahvalil za velik zgled borca za slovenstvo in demokracijo in mu zaželel vse dobro.

 

Ob visokem jubileju je Skledar TV pripravila tudi dokumentarni film, kako se srečevanj z Borisom Pahorjem spominja predsednik SLS Marjan Podobnik.

.

 


Objavljeno: 26.08.2019