Nihče ni zaradi Sove napovedoval zaprtja ljubljanske obvoznice

Ljubljana, 13. oktober 2019 – Ob zaključku četrtkovega protestnega shoda v Ljubljani je predsednik SLS Marjan Podobnik napovedal, da bo v primeru potrebe za zaščito ustavne ureditve Slovenije morda že v četrtek, 17. oktobra 2019, potrebna ponovna akcija. Povedal je, da je zaradi zavrnitve zahteve pristojne parlamentarne komisije, naj SOVA preda zahtevano dokumentacijo, predsednik komisije Matej Tonin za torek, 15. oktobra 2019, sklical izredno sejo KNOVS. Podobnik je podprl zahtevo komisije za predajo dokumentov Sove in napovedal, da bodo v primeru, da do seje SOVA ne bo predala dokumentov, ali da ne bo nedvoumno ugotovljeno, da tega ni dolžna storiti, prišlo v četrtek do zapore mestnih vpadnic, ki peljejo v center mesta Ljubljana. Mišljena je zapora dostopov do vladne palače v četrtek, na dan seje Vlade RS. Zapora obvoznice,  o čemer je med drugim pisalo na spletnem portalu 24ur, ni bila nikoli omenjena.

Zavračanje nadzora, ki ga želi izvršiti pristojna parlamentarna komisija, po našem prepričanju in mnenju večine strokovnjakov pomeni grobo kršitev delitve pristojnosti in odgovornosti s strani vodstva Sove in lahko predstavlja prvi korak k rušenju ustavne ureditve. Izgovarjanje, češ da vodstvo Sove skrbi odtok informacij, ki naj bi se dogajal v primeru predajanja zaupnih dokumentov nadzorni parlamentarni komisiji, je nesprejemljivo. To je podobno, kot če bi voznik avtomobila ob policijskem nadzoru na zahtevo policista, naj mu pokaže prometno in vozniško dovoljenje, to zahtevo zavrnil z obrazložitvijo, da se boji, da bo policist zlorabil tako pridobljene njegove osebne podatke.

V SLS pričakujemo takojšen odstop direktorja Sove ali njegovo zamenjavo s strani predsednika Vlade RS in takojšnjo predajo zahtevanih dokumentov pristojni parlamentarni komisiji. Popolnoma pregleden nadzor nad delovanjem varnostnih in obveščevalnih služb je namreč eden od temeljev delujoče demokracije. Zavračanje nadzora pa lahko vpliva tudi na zaskrbljujoče zmanjšanje zaupanja v ta pomemben del našega varnostnega sistema.

Morebitne četrtkove aktivnosti so v postopku prijave pred ustreznimi organi.


Objavljeno: 13.10.2019