Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

Ljubljana, 25. november 2019 – mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Fizično nasilje. Ne glede na to, da živimo v 21. stoletju in smo sprejeli že mnogo resolucij ter manifestov, tudi konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, je fizičnega nasilja še vedno veliko. Enkrat sem padla po stopnicah. Res sem padla po stopnicah. Pa mi tega razen najbližjih nihče ni verjel. Ker ženske veliko »padamo po stopnicah« – zgleda da tolikokrat, da ko v resnici pademo, to zveni kot laž. Padajo tudi ženske, ki so na visokih družbenih položajih. Ali pa jih pretepe tako imenovani neznani storilec.

Psihično nasilje. To je še hujše od fizičnega. Modrica zbledi, zlom zaraste. Občutek manjvrednosti, strahu in negotovosti ostaja za vedno. In še pokazati ni česa, zato ženska, tudi, če se odloči, da se bo končno postavila zase, tako nasilje težko dokaže.

Spolno nasilje je hkrati fizično in psihično. In tisto, ki se ga še vedno drži stigma. Saj je izzivala, je sama hotela, je želela, potem se je pa pritoževala.

Spletno nasilje. Družbena omrežja so se razpasla v nekaj zelo čudnega. Skoraj da ni dneva, da ne bi prejela vsaj enega nespodobnega povabila, neprimernega komentarja, vulgarnega videa v zasebno sporočilo. Nekaterih ne ustavi nič, še najmanj to, da ima ženska na Facebooku označen status: poročena.

Res se zdi, da živimo v čudnem svetu. V svetu, kjer je ženska lahko vse. Še vedno pa mora tudi vse prenesti.

V želji, da ne bo še slabše, je čas, da se začnemo pogovarjati še o enem prihajajočem problemu. Dokler je še izziv in v resnici še ni problem. Evropa se spreminja s prihodom ljudi, ki ne spoštujejo evropskih vrednot. Z islamom prihaja šeriat – božanski zakon islama, ki zajema vsa dogajanja v življenju, vključno z družinskimi odnosi, dednim pravom, davki, očiščenjem in molitvijo. Že takoj na začetku se ob rojstvu hčere ne praznuje kot ob rojstvu sina. Deklico se lahko z 10 leti odda v zakon. In kasneje se jo lahko na različne načine opominja, da mora biti pokorna. Tudi z udarci. Previdnimi udarci, ker se blaga ne sme poškodovati. Temu se reče disciplinsko tepežkanje iz ljubezni. Ker ženska to potrebuje, da ve, da je ob njej pravi moški. To naj bi bilo v ženski naravi.

In s kakšnim smislom lahko nekomu, ki je vzgojen v tej veri in verjame, da je to edino pravilno, razložimo, da se ne strinjamo? Morda sobivanje v vseh primerih le ni mogoče. Kot ni mogoče sobivanje drobnice in volkov.

Draga dekleta, drage ženske. Stop moramo prve znati reči same. Postaviti se zase in, ko je to treba, poiskati pomoč. Brez sramu.

 

Suzana Lara Krause, predsednica SŽZ pri SLS in podpredsednica SLS

Foto: Albin Bezjak


Objavljeno: 25.11.2019