Uresničujejo se opozorila SLS, kam nas bodo pripeljale napačne odločitve Slovenije pri urejanju mejnih vprašanj s Hrvaško

Ljubljana, 31. januar 2020 – Odločitev sodišča EU, ki se je v primeru slovenske tožbe glede arbitraže izreklo za nepristojno, je zadnji v nizu dokazov, da z napačnim pristopom pri reševanju mejnih vprašanj ne moremo pričakovati pravične mejne rešitve. SLS, Slovenska narodna zveza pri SLS in Zavod 25. junij smo pravočasno, odločno in vztrajno opozarjali, da bi mejna vprašanja s Hrvaško morali dokončno rešiti pred njenim vstopom v EU, za kar smo imeli vse možnosti. Ko Slovenija te možnosti ni izkoristila, se je s tem tlakovala pot k sedanjim razmeram, ki Slovenijo postavljajo v izrazito podrejen položaj, v katerem ni realno pričakovati, da bi prišli do pravične mejne rešitve s Hrvaško. Posebno zaskrbljujoče je dejstvo, da Slovenija v primeru izgube teritorialnega stika z odprtim morjem izgublja strateško pomemben status pomorske države.

V SLS obžalujemo, da smo bili v preteklih več kot dvajset letih v zvezi s to vsebino praviloma zelo osamljeni ter deležni napadov in žaljivih opazk, ni pa bilo pripravljenosti za resno obravnavo naših dokazano utemeljenih argumentov. Namesto nadaljnjega tiščanja glave v pesek in doživljanja vedno novih porazov in izgube mednarodnega ugleda Slovenije, SLS predlaga, da se zaradi tega primera in morebitnih podobnih novih primerov, čimprej poišče način sodelovanja vseh kompetentnih ljudi s ciljem, da bo v prihodnje Slovenija uspešnejša pri zaščiti svojih najvitalnejših interesov.


Objavljeno: 31.01.2020