SLS nasprotuje izključitvi madžarske stranke Fidesz premierja Orbana iz EPP

V Slovenski ljudski stranki se ne strinjamo s pozivom 13 članic EPP, ki predsednika evropske ljudske stranke Donalda Tuska pozivajo k izključitvi stranke madžarskega premiera Viktorja Orbana Fidesz, zaradi izrednih ukrepov v času pandemije.
SLS je najstarejša slovenska politična stranka s skoraj 130-letno zgodovino in kot taki visoko spoštujemo demokratične standarde v družbi. Nasprotujemo pa vztrajnim poskusom, da se nujno potrebno razgradnjo temeljev bivših totalitarnih komunističnih režimov obsoja kot apriori nedemokratično početje.
Tudi v SLS smo pozorni, ko v posameznih primerih prihaja do aktivnosti, ki se približujejo meji sprejemljivega in podpiramo pozorno spremljanje dogajanje v vseh evropskih državah in političnih strankah. Dejstvo pa je, da so bile grobo napadene tudi aktivnosti madžarskega premiera Orbana pri učinkovitih zaustavitvah nezakonitih migracij, čeprav je kasneje večina te aktivnosti ocenila kot edine delujoče. Tudi v primeru pandemije koronavirusa niti približno še ne poznamo vseh možnih izjemnih razsežnostih. Zato so bolj kot nosilci odločnih ukrepov za zajezitev pandemije potrebni nadzora in morebitnih sankcij tisti, ki odločne ukrepe za zajezitev pandemije na različne načine želijo ovirati.


Objavljeno: 02.04.2020