31 let od podpisa Majniške deklaracije: številni cilji še niso uresničeni

Ljubljana, 8. maj 2020 – Z deklaracijo, katere organizacijsko najmočnejša nosilka je bila naša stranka, so pripadniki prvih slovenskih opozicijskih političnih strank in kulturnih gibanj skupaj zahtevali:

  • suvereno državo slovenskega naroda;
  • da kot suverena država samostojno odločamo o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope;
  • in poudarili, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država lahko utemeljena le na: spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Deklaracijo so skupaj pripravili Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Univerzitetna konferenca ZSMS in Društvo slovenskih skladateljev.

Na današnji dan je deklaracijo na množičnem zborovanju, ki je potekalo na Kongresnem trgu v podporo Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiću in Franciju Zavrlu, znanim kot četverica JBTZ, prebral Tone Pavček.

Le tri dni kasneje, 12. maja 1989, je potekal prvi Tabor SLS, ki se je takrat imenovala Slovenska kmečka zveza, v Vipovžah v Goriških brdih. Na tem Taboru se je množično podpisovala Majniška deklaracija. SLS je zbrala več tisoč podpisov.

Suvereno državo, ki samostojno odloča o svoji prihodnosti, smo dosegli, številne človekove pravice pa so še vedno kršene – med drugim enakost pred zakonom, enake možnosti za primerljivo kakovost življenja ne glede na to, kje v Sloveniji ljudje živimo, pravica pred zaščito dobrega imena pred medijskimi pogromi itd. Nova Vlada RS, ki je dokazano uspešna v boju proti epidemiji koronavirusa je pred velikimi preizkušnjami. Po eni strani se odpirajo možnosti, da se uresničijo še neuresničene zahteve iz Majniške deklaracije, po drugi strani pa so vlada in njej naklonjeni državljani pod velikim pritiskom struktur iz krogov, ki jim neodvisna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija.

SLS, ki v teh dneh praznuje svojo 32-letnico, ostaja še naprej trdno zavezana uresničevanju zahtev iz Majniške deklaracije.


Objavljeno: 08.05.2020