Borut Korun, predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS: Ob Dnevu Primoža Trubarja

Slovenci smo imeli srečo, da smo nekajkrat v svoji preteklosti ob pravem času imeli  prave ljudi na pravem mestu. Tak čas je bilo gotovo tudi stoletje, v katerem je protestantski val z novimi idejami o veri in Cerkvi pljusnil v slovenske dežele. V relativno kratkem času smo dobili svoj črkopis, dobili smo prva tiskana  besedila, prvo slovensko slovnico in epohalno delo – Sveto pismo v slovenskem jeziku.

Simbol vsega tega je naš genialni dolenjski rojak Primož Trubar. On nas je s svojim delovanjem postavil na zemljevid evropskih kulturnih narodov. Na svetu je mnogo ljudstev, ki nas po številu pripadnikov presegajo, bodo pa izginila. Izginila bodo, ker niso imela svojega Primoža Trubarja.

Odkar smo postali »pismen« narod, nas je bilo težje potujčevati, kulture in napredka nam niso mogli »prodajati« samo v nemščini. Dobili smo cerkvene spise, svojo vrhunsko literaturo in znanstvena dela v slovenskem jeziku in pokazali, da smo v vsem enakovredni drugim, mnogo večjim evropskim narodom. Če za trenutek odmislimo našo prvo državo Karantanijo, bi lahko zapisali, da na začetku stoji Trubar, na koncu pa samostojna slovenska država.

Trubarja še vedno potrebujemo. Vsem tistim, ki govorijo, da smo Slovenci  proizvod 19. stoletja,  povejmo, da je že Trubar uporabljal besede »Slovenci« in »Slovenska dežela« kot same po sebi razumljive, kar je dokazovalo, da so bile že stoletja v uporabi, ko je šlo za označbo našega naroda in naših krajev.

Trubar, njegova predanost slovenskemu narodu, njegov idealizem, njegova genialnost in požrtvovalnost niso dovolj nagrajeni. Ob petstoletnici njegovega rojstva, leta 2008, je bil zavrnjen predlog, da bi se Univerza v Ljubljani imenovala po njem. Mogoče je sedaj prišel čas, da to sramotno odločitev spremenimo?

In če je praznik reformacije, ki ga praznujemo konec oktobra,  tudi praznik naših protestantov in dan pomemben za vso Evropo, bi kazalo več pozornosti posvetiti današnjemu prazniku, mu dati večjo težo, kajti Lutrove teze, pribite na vrata cerkve v Witembergu so sicer spremenile Evropo, Trubar pa se posvetil nam, njegovim »lubim Slovencem«, napravil je iz nas to, kar smo sedaj – sodoben narod na poti v svobodno prihodnost.

Borut Korun, predsednik SNZ pri SLS


Objavljeno: 08.06.2020