Voščilo predsednika SLS Marjana Podobnika ob 20-letnici ustanovitve NSi

Ob 20-letnici ustanovitve Nove Slovenije čestitam predsedniku Mateju Toninu, članom vodstva in drugim članom NSi za številna uspešna prizadevanja za razvoj Slovenije in reševanje problemov ljudi ter za krepitev EU na temelju krščanskih vrednost.

Čeprav verjamem, da so večino ustanoviteljev pred 20. leti vodili dobri nameni, v SLS kot pravni naslednici zgodovinske SLS obžalujemo, da je kmalu po združitvi SLS in SKD leta 2000 z ustanovitvijo nove stranke prišlo do delitve krščanskodemokratske ljudske politične usmeritve, s čemer je bila verjetno za dolgo obdobje izgubljena možnost, da bi stranka te usmeritve postala vodilna politična sila v Sloveniji, podobno kot v Avstriji ali Nemčiji.

SLS je z NSi uspešno sodelovala na predzadnjih evropskih volitvah – podobno kot na zadnjih evropskih volitvah s SDS – in je tudi v prihodnje odprta za sodelovanje na številnih področjih, kjer nas povezujejo skupne vrednote in skupni cilji, kar izhaja tudi iz poslanice predsednika Tonina ob 20-letnici stranke.

Čeprav je SLS tudi danes odprta za tesnejše sodelovanje, je verjetno politična realnost, da bosta v bližnji prihodnosti stranki sopotnici v slovenskem političnem prostoru, kjer se bo skupna lista SLS s sorodnimi manjšimi strankami verjetno na slovenski parlamentarni ravni približala NSi, na lokalni ravni pa se bo NSi približala SLS.

Da je možno uspešno delovanje in sodelovanje tudi v primeru, da v sorodnem desnosredinskem vrednostnem okolju deluje več strank, dokazuje tudi sedanja uspešna vlada pod vodstvom predsednika Janeza Janše, v kateri NSi predstavlja pomemben del z mladimi in kakovostnimi ministri, sodelovanje levosredinskih SMC in DeSUS pa vladi daje tudi povezovalni značaj. Verjamem, da bo vlada v podobni sestavi, okrepljena še s SLS kot slovensko parlamentarno stranko, uspešno vodila Slovenijo tudi po naslednjih parlamentarnih volitvah. Tako bomo 30 let po izborjeni slovenski samostojnosti dobili priložnost, da uresničimo tudi tista upanja in hrepenenja Slovencev ob osamosvojitvi, ki so  do danes ostala še neuresničena.


Objavljeno: 04.08.2020