SŽZ pri SLS: Železnicezlom dokaz, da ničelne tolerance do spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami še ne razumemo

Ljubljana, 4. september 2020: Mediji so v zadnjih dneh poročali o Instagram profilu Železnicezlom, kjer so se v zadnjem mesecu zvrstile izpovedi žensk, ki so bile na svojih vožnjah z vlakom žrtve spolnega nasilja in nadlegovanja. Slovenske železnice so reagirale z blokado profila in čeprav so blokado kasneje umaknili, najverjetneje, v kolikor Inštitut 8. marec teh zgodb ne bi obelodanil, njihova vsebina nikoli ne bi prišla v javnost.

Na Slovenskih železnicah sicer trdijo, da imajo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja ali drugega nasilja nad ženskami: »Vzpostavljene imamo komunikacijske kanale in brezplačno telefonsko številko, kamor ženske lahko podajo prijavo spolnega nadlegovanja«, vendar, ker zgodbe ne vsebujejo točnih podatkov (ura vožnje, relacija, datum …), in se žrtve niso obrnile neposredno na njih, niso podali nobene prijave pristojnim institucijam.

Ničelna toleranca do nasilja pomeni ureditev politike delovanja na tak način, da bo le-ta delala na preventivi ali vsaj na zgodnjem posredovanju, ki bo preprečilo resnejša dejanja nadlegovanja in nasilja.

Pričakovati, da je dovolj že, če navedeš telefonsko številko, na katero lahko ženske podajo prijavo, je skrajno neodgovorno.

Če želimo resno ukrepati proti nasilju, moramo aktivno delati vsak dan, na vseh področjih. Večkrat so že bili pojasnjeni razlogi, zakaj ženske ne prijavljajo spolnega nasilja. Pogost razlog je tudi prisotnost sramu, zaradi katerega si ne upajo na glas povedati, kaj se jim je zgodilo. Poleg tega žrtve spolne zlorabe za dogodek prepogosto krivijo sebe, saj še vedno obstajajo stereotipi, ki vzdržujejo stanje premoči moških nad ženskami. Razlog proti razkritju dogodka je pogosto tudi ta, da se spolnih zlorab žrtve neredko ne spominjajo dobro (ker so jih potisnile daleč v podzavest).

Članice SŽZ pri SLS sprašujejo odgovorne na SŽ:

1.            Kaj ste na SŽ naredili do sedaj, da ste zaščitili morebitno nasilje na vlakih? Kaj pomeni vzpostavitev komunikacijskih kanalov?

2.            Kaj ste storili, da bi nasilneži zaznali ničelno toleranco do nasilja na vaših vlakih?

3.            Kaj ste storili, da se ženske in otroci lahko počutijo varne na vaših vlakih?

4.            Koliko izobraževanj ste na SŽ imeli na to temo?

5.            Kako boste ukrepali in poskrbeli za varnost vseh potnic in potnikov v bodoče?

Mag. Vesna Starman, predsednica SŽZ pri SLS

*Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay


Objavljeno: 04.09.2020