Člani Regijskega odbora Slovenska Istra in Kras zapeli himno Vstala Primorska

Sabonje, 11. 9. 2020 – Člani RO Slovenska Istra in Kras so Dan vrnitve Primorske k matični domovini proslavili na ranču našega člana Draga Božiča v Sabonjah pri Ilirski Bistrici.

Marko Milharčič, podpredsednik RO SLS Slovenska Istra in Kras, je predstavil delovanje in vlogo regijskega odbora in pozval domačine, naj svoje težave posredujejo predstavnikom regijskega odbora ali svetnikom, saj le tako lahko pričnemo s spremembami na bolje. Izpostavil je težave z oskrbo s pitno vodo, vožnjo v naravnem okolju in nelegalnimi prehodi meje.

Domačini, ki so se pridružili srečanju, so spregovorili o težavah, ki jih imajo zaradi migrantov. Povedali so, da obsojajo predvsem krajane, ki za denar prevažajo migrante čez mejo in jih potem pustijo, da se naprej znajdejo sami.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je predstavil vizijo stranke, njen pomen v slovenski politiki in pot do uspešnega močnega vstopa v parlament. Predstavil je tudi volitve v KGZS in razloge za aktivno sodelovanje SLS pri delovanju zbornice. Nesprejemljivo je, da se vodstvo zbornice tudi takrat, ko gre za dramatično slabšanje razmer za kmete, ne upa dvigniti glasu in zagroziti s posledicami, če zahteve ne bodo upoštevane.

Vesna Starman, predsednica RO SLS Severna Istra in Kras, je čestitala Primorcem ob prazniku in poudarila pomen ohranjanja jezika, pesmi in običajev. Pomembno je, da tako države kot jezika ne jemljemo za samoumevno. Pomen praznika je tudi v opominu, da se je za ohranitev potrebno potruditi vsak dan.

Pisani druščini se je pridružil tudi Branko Mahne, ki je sicer pripadnik Zveze za primorsko in TIGR. Z nami je delil svoja spoznanja ob prebiranju zgodovinskih knjig, da smo Primorci bili na tem ozemlju že mnogo stoletij. To je spoznal ob prebiranju starih zgodovinskih knjig, ki so vsebovale slovenske besede, zapisane v latinščini. Izpostavil je še pomen regionalizacije in pohvalil delovanje RO SLS Slovenska Istra in Kras.


Objavljeno: 12.09.2020