SNZ pri SLS poziva Evropsko unijo k zaščiti Grčije pred vdori Turčije

Ljubljana, 23. september 2020V Slovenski narodni zvezi pri Slovenski ljudski stranki se čudimo molku glavnih medijev in neaktivnosti evropskih oblasti spričo dogajanja v vzhodnem delu Sredozemlja, kjer  si Turčija prilašča morska prostranstva svoje grške sosede. To počne v nasprotju z mednarodnim pravom in v nasprotju z mirovno pogodbo, sklenjeno po končani prvi svetovni vojni, v kateri je bila Turčija poraženka. Turčija vdira v grško morje s pozicije moči in v morju, ki ni njeno, išče zaloge nafte ali plina.

Doslej se je na grško stran postavila samo Francija. Toda obramba Grčije je stvar celotne Evrope, grško morje je tudi evropsko morje.

Ne gre samo za Grčijo in njeno morje, za nafto ali plin. Gre za to, da postaja Turčija pod sedanjim predsednikom močna in agresivna sila in da aktualni turški predsednik sanja o nekdanji turški veličini in turških osvajanjih. S pošiljanjem tisoče migrantov v Evropo spodkopava notranjo stabilnost evropskih držav in Evropske unije kot celote. Surov vojaški pritisk je drugi del njegove strategije. Evropa se na vse te pritiske ne odziva ali se odziva medlo. In vendar bi Evropo morala družiti tudi solidarnost, ne samo finančne transakcije.

V SNZ pri SLS zato pozivamo vodstvo EU, da naj se neha toliko ukvarjati z mnogo manj pomembnimi zunanjepolitičnimi dogajanji – in naj se zave, da nam na evropskem jugovzhodu  grozi resnični sovražnik. Če agresor ne bo začutil odpora, bo s takim obnašanjem nadaljeval. Spomnimo se, kam je pripeljalo popuščanje demokratičnih sil nacistični Nemčiji. Takrat je šlo za majhno Češko, sedaj gre za majhno Grčijo.

V SNZ pri SLS smo prepričani, da je treba Grčijo, domovino evropske civilizacije ter članico EU,   solidarnostno  braniti z vsem sredstvi, če bo potrebno tudi z oboroženimi silami.

Borut Korun, predsednik  SNZ pri SLS


Objavljeno: 23.09.2020