Vsi člani vodstva SLS podprli Marjana Podobnika za predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS)

Ljubljana, 20. oktober 2020V SLS smo s posebno skrbjo in odgovornostjo oblikovali naša stališča do KGZS vse od njene ustanovitve, za katero smo si kot politična stranka iskreno in uspešno prizadevali. Zaradi posebnega pomena in poslanstva, ki ga ima KGZS, le-ta za SLS ostaja eno ključnih programsko-političnih področij. Gre tako za položaj, sedanjost in prihodnost slovenskega kmeta, kot tudi za celovit razvoj slovenskega podeželja, za prehransko varnost Slovenije in za njeno demografsko trdnost.

Zato je razumljivo in prav, da so se tako stranka kot številni njeni člani vključili v predvolilne aktivnosti za letošnje volitve v organe KGZS. Zelo smo bili veseli zmagovitega rezultata, ki ga je na letošnjih volitvah dosegla lista Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, ki jo podpira SLS.

V letošnje predvolilne aktivnosti se je z vso energijo in znanjem ter na pregleden način vključil tudi predsednik SLS Marjan Podobnik. V skladu s pravili je bil izvoljen v Svet KGZS, kar mu med drugim daje vso legitimnost, da se poteguje tudi za njeno vodenje.

Pri tej njegovi odločitvi ga podpiramo. Pri tem so ga podprli ne samo lista Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, pač pa tudi Forum za kmetijstvo in podeželje SDS, ter nekatere manjše liste in posamezniki, ki so bili izvoljeni v Svet KGZS. Posebej poudarjamo, da so ga podprli tudi številni izvoljeni v najvišji organ zbornice iz kroga predstavnikov Katoliške cerkve.

Zato smo z obžalovanjem in presenečenjem sprejemali vesti, da se oblikuje nova, alternativna lista, katere ključen namen je, da se Marjanu Podobniku prepreči izvolitev za predsednika KGZS. Pri tem smo še posebej razočarani, da so se v oblikovanje take »alternative« aktivno vključevali tudi nekateri vidni člani SLS. Včeraj, 19. 10. 2020, se je to dokončno potrdilo, ko je bila javno posredovana informacija, da je Rok Sedminek, dosedanji predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS, kandidat za predsednika KGZS. 

Zaradi vsega navedenega, dajemo javno podporo kandidaturi Marjana Podobnika za predsednika Sveta KGZS. Odločno pozivamo posameznike v SLS, da takoj prenehajo z vsemi ravnanji, ki so usmerjena proti njegovi kandidaturi, in hkrati predstavljajo kršitev statuta SLS in sklepov najvišjih organov SLS in Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza.

Ob tem zavračamo žaljive in tendenciozne ocene in medijske zapise, s katerimi se želi Marjana Podobnika diskreditirati tako na osebni kot tudi na politični ravni. Ker jih v naslednjih dneh, vse do konstitutivne seje sveta KGZS, ki bo 26. oktobra 2020, dnevno pričakujemo še več, ga javno podpiramo, naj vztraja pri kandidaturi in se bori za transparentno, odgovorno in predvsem uspešno delovanje in vodenje KGZS v korist slovenskih kmetov in drugih članov KGZS.

K javni podpori Marjanu Podobniku pa nas je še posebej spodbudilo prepričanje, da moramo vsak član SLS in vsi skupaj storiti vse, da ohranimo našo povezovalno držo, energijo in zavezo enotnosti, ki smo jim bili priča na zadnjem kongresu stranke v Novem mestu.

Darija Jamnik, predsednica Glavnega odbora SLS

Franc Bogovič, evropski poslanec in podpredsednik SLS

Suzana Lara Krause, podpredsednica SLS

Modest Motaln, podpredsednik SLS

Miroslav Kosi, predsednik Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza

Mitja Rozman, predsednik Nove generacije SLS

mag. Vesna Starman, predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS

Janez Podobnik, mednarodni tajnik SLS

Primož Jelševar, direktor INAK

dr. Peter Pavel Klasinc, izr. prof., arhivski svetnik, direktor Politične akademije Ivana Omana in dr. Franca Zagožna

Borut Korun, predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS

Anton Bogataj, predsednik Zveze upokojencev pri SLS

Marjana Podobnika sta soglasno podprla tudi Izvršilni odbor SLS in Glavni odbor SLS. Na sinočnji seji IO SLS pa so bili člani tudi seznanjeni s podrobnejšim potekom pogovorov o oblikovanju novega vodstva KGZS, ki ga trenutno podpira najmanj 39 od 54 izvoljenih svetnikov.


Objavljeno: 20.10.2020