Klub županov SLS podpira sodelovanje v »vijoličnem novembru« s ciljem osveščanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke

Ljubljana, 4. november 2020Predsednik Kluba županov pri SLS Franci Rokavec je danes na člane Kluba županov pri SLS naslovil poziv, da 19. novembra 2020 en objekt v njihovi občini osvetlijo z vijoličnimi lučmi. Cilj te akcije je prispevati k osveščanju o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke.

Pobuda za sodelovanje v projektu združenja EuropaColon Slovenija, ki je združenje za boj proti rakom prebavil in je pridružen član svetovnega združenja World Pancreatic Cancer Coalition, je še posebno pomembna v času epidemije covid-19, ko smo pozorni bolj ko ne le na smrkanje in kašljanje, znake drugih bolezni pa zato še lažje prezremo.

Po ocenah evropske organizacije za raka trebušne slinavke (Pancreatic Cancer Europe) v Sloveniji vsako leto zboli okoli 400 ljudi, med njimi je več moških kot žensk. Na leto umre okoli 385 obolelih in bolniki v povprečju živijo le 4.6 mesecev od diagnoze. To žalostno statistiko lahko spremenimo le, če bomo bolnike odkrivali prej. To lahko dosežemo le, če bomo ozavestili čim več državljanov Slovenije.

»Sodelujte, če rešimo vsaj eno življenje, se splača,« je zapisal na koncu poziva v upanju, da se bo akciji pridružilo čim več županov slovenskih občin ne glede na to, iz katere politične opcije prihajajo. Ko gre za zdravje in življenja ljudi, smo dolžni delati v isto smer.


Objavljeno: 04.11.2020