SLS ob stoletnici podpisa Rapalske pogodbe: V spomin in opomin

Ljubljana, 12. november 2020 – Borut Korun, predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS, je ob stoletnici Rapalske pogodbe zapisal: »Danes, 12. novembra 2020 se s trpkim spoznanjem v srcu spominjamo stoletnice dogodka, ko so v italijanskem mestu Rapallo določili bodočo mejo med Italijo, ki je bila med prvo svetovno vojno na strani zmagovite koalicije in kraljevino SHS, katere deli so bili prej v sestavu premagane avstro-ogrske monarhije. Italija si je takrat odrezala tretjino slovenskega etničnega ozemlja. Velesile so ji to obljubile na tajnem Londonskem sporazumu kot nagrado za izdajo centralnih sil. Takrat smo Slovenci spoznali, da smo bili samo poplačilo za pomoč v vojni, ki ni bila naša vojna, čeprav smo se v njej borili in izgubili veliko življenj. Marsikomu so se že takrat odprle oči, da so velike sile komaj vedele za nas, da jim tajni dogovori pomenijo več kot pravice narodov do samoodločbe in skupnega življenja.

V današnjih časih ni nič drugače. O tem nas lahko poučijo usoda Baskov, usoda Kurdov, ki so jih že velikokrat pustili na cedilu, usoda Kataloncev, katerih voditelji ždijo v španskih ječah in seveda usoda Armencev, ki so prav v teh dneh znova žrtev Turkov in ko armenske množice zapuščajo domove, da se ne bi ponovil genocid iz leta 1915.

Ko se spominjamo žalostne delitve slovenskega ozemlja pred sto leti, se zavedajmo, kako pomembna je bila za nas slovenska osamosvojitev, priznanje naše države in naših mej. Postali smo država – sicer majhna država – vendar subjekt v meddržavnih odnosih, subjekt z lastnim glasom ne pa samo ozemlje, s katerim lahko kdo baranta. Varujmo to našo državo in bodimo ponosni nanjo.«


Objavljeno: 12.11.2020