Ob današnjem dnevu slovenske hrane SLS izraža spoštovanje slovenskim kmetom, ki jo pridelujejo

Ljubljana, 20. november 2020 – Ob današnjem dnevu slovenske hrane SLS čestita in se zahvaljuje vsem kmetom, ki v Sloveniji pridelujejo kakovostno in zdravo hrano ter vsem, ki si prizadevajo za utrjevanje pomena lokalno pridelane hrane, saj so v veliki večini odgovorni do narave in do pridelave hrane. Mnogi tujci nam našo hrano upravičeno zavidajo, saj za razliko od industrijske pridelave z veliko uporabo nezaželenih dodatkov za maksimalno pospeševanje rasti v številnih državah sveta večino slovenske hrane pridelamo na naravi prijazen način in praktično ekološko, četudi se mnogi tudi zaradi administrativnih razlogov ne odločijo za pridobitev ustreznih certifikatov.

V zadnjem času ugotavljamo, da se vse več hrane, ki prihaja v Slovenijo od drugod, prodaja kot domača, kar slovenskega potrošnika zavaja, slovenskim kmetom pa škoduje. Zato podpiramo zahteve slovenskih kmetov, naj pristojne službe dosledno in celovito vršijo nadzor nad sledljivostjo hrane v prodaji in kaznujejo zlorabe. To bo odločilno prispevalo k zagotavljanju zdrave in varne hrane, k povečanju samooskrbe s hrano in zagotavljanju poseljenega in obdelanega slovenskega podeželja. Od stanovskih, strokovnih in poslovnih organizacij kmetov pa pričakujemo, da bodo odgovorno in odločno izvajali svoje poslanstvo v korist kmetov in potrošnikov.

Ob dnevu slovenske hrane v SLS opozarjamo tudi na nujnost zaščite najbolj kakovostne kmetijske zemlje pred nepotrebnimi pozidavami, kar je predpogoj za povečanje samooskrbe z hrano in zmanjšanje naše odvisnosti od tujine.


Objavljeno: 20.11.2020