Slovo od Tadeja Hrušovarja in pobuda za posthumno državno priznanje

Ljubljana, 11. december 2020 – V imenu SLS se je od Tadeja Hrušovarja, ki je dvakrat kandidiral v Državni zbor Republike Slovenije na listi SLS, poslovil predsednik SLS in njegov prijatelj Marjan Podobnik.

Predsednik SLS je danes na predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, naslovil tudi pobudo, da se Tadeju Hrušovarju podeli posthumno državno priznanje za njegovo življenjsko delo. V nadaljevanju navajamo pismo v celoti.

Spoštovani predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor!

V soboto, 5. 12. 2020, je umrl velik slovenski glasbenik Tadej Hrušovar. Slovencem in vsem ljudem je poleg mnogo drugih lepih pesmi dal čudovito himno ljubezni in prijateljstva, pesem Dan ljubezni, ki je, kot si zapisal, tudi tebi najljubša pesem.

Tadej Hrušovar je bil kljub izjemni ustvarjalnosti, posebej v zadnjih 20 letih, pogosto razočaran. Zaradi prepričanja, da se je potrebno boriti za pravičnost v svetu in doma, se je pred leti tudi politično angažiral in bil zaradi tega, kot je tudi sam večkrat povedal, od takrat kot glasbenik in družbeno angažirana osebnost, s strani mnogih ustanov dobesedno izločen.

Menim, da si Tadej Hrušovar zasluži posthumno državno priznanje za svoje življenjsko delo in prizadevanja. Zato v imenu SLS dajem pobudo, da mu v okviru svojih pristojnosti nameniš ustrezno priznanje, kar bi tudi popravilo del krivic, ki so mu bile storjene za časa življenja.

S spoštovanjem,

Marjan Podobnik

predsednik SLS


Objavljeno: 11.12.2020