Vse najboljše, Primorska!

Ljubljana, 15. september 2021 – Leta 2005 je Državni zbor RS uzakonil Dan vrnitve Primorske k matični domovini kot državni praznik, ki ga praznujemo 15. septembra.  

V Slovenski ljudski stranki z velikim veseljem in ponosom praznujemo ta praznik, ki obeležuje 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, s katero nam je bil vrnjen velik del Primorske.

Primorska je s slovenskim morjem naše naravno okno v svet. Primorski človek bogati in prinaša v široko paleto slovenskih značajev svojo delavnost, iznajdljivost, odprtost in širino. Primorska je mediteranska, je kraška, je vse od Trente do Idrijce, Soče, Vipave do  Nanosa, Snežnika, Porézna in vse do najvišjih Julijskih vršacev.

V preteklosti so po Primorskem in Notranjskem divjale vojne, premikale so se politične meje, menjavali vladarji in pritiskal tuji kapital, a vendar je primorski človek obstal. Zvest ljubezni do maternega jezika, slovenske pesmi ter ohranjanju svojih običajev. Tudi veliki slovenski pisatelj in domoljub Boris Pahor iz Trsta nam polaga na srce in dušo, da moramo Slovenke in Slovenci ceniti dejstvo, da imamo svojo lastno državo v osrčju Evrope, kjer smo obstali zaradi naše trdoživosti.

Današnji praznik nas spodbuja tudi k zavedanju, da le s sodelovanjem in čim večjo enotnostjo lahko dosežemo velike stvari. Le z vztrajnim iskanjem vrednot in ciljev, ki nas povezujejo in s spoštovanjem različnosti bomo lahko obstali kot narod ter gradili gospodarsko uspešno državo in socialno pravično družbo. 

Drage Primorke, Primorci in vsi Slovenci in slovenski državljani, vse najboljše vam želimo ob današnjem prazniku, pa kakorkoli ga že praznujete, kot vrnitev ali kot priključitev Primorske. Naj v počastitev praznika zadoni neuradna primorska himna Vstala Primorska pevskega zbora PAZ Vinko Vodopivec: https://www.youtube.com/watch?v=2aleuXImiFQ

vir slike: wikipedija.org


Objavljeno: 15.09.2021