SLS ob državnem prazniku dnevu suverenosti: Suverenost s seboj prinaša tudi odgovornost

Dan suverenosti označuje obletnico odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade s slovenskega ozemlja ter hkrati spominja na prelomni čas pred tridesetimi leti, ko je Slovenija ne samo pravnoformalno, temveč tudi dejansko postala suverena država. 

“S 25. oktobrom smo Slovenci pred 30 leti prevzeli popolno oblast nad svojo usodo, postali smo suvereni. Suverenost pa predstavlja tudi odgovornost. Odgovornost, da znaš stopiti skupaj in reševati težave, ki zadevajo skupnost. Letošnji praznik nas lahko navdaja z zaskrbljenostjo, da smo ujeti v na videz nepremostljive konflikte, a v SLS verjamemo, da smo jih sposobni preseči in v sodelovanju odgovorno udejanjiti slovensko suverenost v skupno dobro,« sporoča predsednik SLS Marjan Podobnik. 

Če so nam pred tem več kot 1.000 let način življenja vsaj v delu določali drugi narodi in njihovi vladarji, je danes odločanje o tem, kako kakovostno bo naše bivanje na tem koščku Zemlje, povsem odvisno od naše zmožnosti slediti presoji zdrave kmečke pameti, medsebojnemu spoštovanju in spodbujanju najboljšega v nas.

»Da Slovenci to zmoremo, smo dokazali prav z enotnostjo v procesu osamosvojitve, ko smo med seboj povezani premagali bistveno močnejšo oboroženo silo,« pravi Podobnik in dodaja, da smo verjeli v vrednote, si prizadevali za svobodne in neomejene cilje in se zavedali, da se je za kulturni in duhovni razvoj ter zdravje našega naroda potrebno zavzemati vas dan. 

Zmožnost prevzemanja odgovornosti vpliva na našo zmožnost izkoriščanja danosti, ki so nam na voljo in sposobnost odzivanja na težave, ki nas doletijo. »Ob letošnjem dnevu suverenosti smo lahko zaskrbljeni, saj kaže, da odgovornosti do svoje suverenosti kot narod in družba nismo ponotranjili v zadostni meri oziroma si jo tako različno razlagamo, da namesto iskanja skupnih poti, vedno znova zabredemo v na videz nepremostljive konflikte,« žalosti Podobnika, ki pa je obenem prepričan, da lahko Slovenci z enotnim nastopom premagamo vse ovire, ki nas čakajo, tako danes, kot v prihodnosti. 

25. oktober 1991 nam daje upanje, da smo s svojo suverenostjo sposobni odgovorno in povezano ravnati tudi danes in jutri.


Objavljeno: 25.10.2021