Janez Podobnik: »Pojdimo povezani na volitve, na praznik demokracije«

Janez Podobnik je slovenski zdravnik in politik, bivši predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, večletni državnozborski poslanec in bivši minister za okolje in prostor.  Kot eden od predstavnikov SLS ima pomembno vlogo v gibanju Povežimo Slovenijo, ki je povezovalna programska platforma politične sredine in bo kot skupna lista nastopila na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Podobnik je dolga leta prevzemal odgovorne položaje v slovenski politiki. »Trenutna polarizacija in dejstvo, da je Državni zbor v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike sta zaskrbljujoča. Moja ocena je, da je Državni zbor predvsem po zaslugi opozicije spregledal enega ključnih postulatov demokracije: da je častno biti tako v vladni koaliciji kot v opoziciji,« izpostavlja. 

Prve politične angažmaje je, na povabilo brata Marjana, pričel v Slovenski ljudski stranki, ki jo je doživljal kot dobro hišo slovenske politke s pravim glasom čuteče ljudske sredine. »Žal nam je epidemija razbila občutek za skupnost. Vsi smo zavezani, da storimo vse, da nas ta zapletena in kompleksna zdravstvena in družbena nesreča ne bo dodatno razdelila, pač pa nas združila je prepričan in izpostavlja pomembnost tega, da je človek argumentiran, angažiran ter da sprejema oz. sprejme odgovornost. 

Podobnik je zadnja leta tudi mednarodni tajnik SLS, kjer je še posebno vpet v dogajanje v Evropski ljudski stranki. Trdno je prepričan, da samostojna slovenska država ni nastala po naključju: »Verjamem v povezano in solidarno Slovenijo. Povezan si takrat, ko je med ljudmi živ občutek za skupnost,« pravi Podobnik, ki deluje v okviru gibanja Povežimo Slovenijo, ki bo kot skupna lista nastopila na bližajočih volitvah in na njej volilcem ponudila zaupanja vredna imena iz različnih strank, gibanj in intelektualnih krogov, ki prihajajo iz širokega povezovalnega miljeja slovenske politične sredine.

Verjame, da so volitve praznik demokracije. Njegov življenjski moto je graditi in ne rušiti: »Všeč mi je besedna zveza “delovati graditeljsko”. Ima širok in zelo pozitiven pomen,« pravi dolgoletni rotarijec, ki rotarijstvo doživlja kot posebno obliko pristno prijateljskega in aktivnega življennja.

Kot bivši minister za okolje in prostor se ukvarja tudi s vprašanji ekologije in velikim ekološkim problemom onesnaževanja s plastiko ter problematiko povezano s podnebno nevrtalno prihodnostjo, pri čemer povdarja, da ima Slovenija prav v poudarkih zelenega prehoda izredno priložnost, da se kljub politični razklanosti poveže v razvojna, tehnološka in druga inovativna partnerstva, kjer se bo vključeval akademski in raziskovalni sektor – predvsem pa povezal tako javni kot zasebni kapital.

V prihodnost Slovenije Janez podobnik zre oprimistično in to argumentira z nekaj razlogi: »Prvi razlog je nacionalno-državni, ki nam sploh omogoča, da preko naše ustave ponotranjamo vrednote ustavne demokracije. Drugi razlog je razvojno-gospodarski, tu nam že uspeva in nam bo še naprej. Tretji je politično-družbeni, kjer nas čaka naporna, a vendarle prava pot, da iz razdeljene in sprte družbe pridemo do bolj povezane in sproščene. Četrti razlog je kulturno-duhovni, ki nam je, dedičem kulturne in duhovne zgodovine slovenstva sploh omogočil, da smo stali in obstali. In peti je človeško-občestveni. Kot sinteza prvih štirih. Verjamem.«

Celoten intervju je objavljen na:  Portal Plus


Objavljeno: 20.11.2021