Slovenska ženska zveza pri SLS: Skrajni čas je, da postanemo senzibilna in ozaveščena družba, ko gre za zaščito žensk pred nasiljem

Ljubljana, 26. 11. 2021 – Včeraj smo obeležili mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Zaščita žensk pred nasiljem je vprašanje človekovih pravic in je vprašanje senzibilnosti in ozaveščenosti družbe. Kljub številnim akcijam, s katerimi bi pripomogli k preprečevanju nasilja ali vsaj prepričali ženske, naj vsako nasilje prijavijo, se stanje slabša. Mediji in ženske organizacije poročali o močnem povečanju povpraševanja po storitvah za ženske žrtve nasilja še posebej med pandemijo Covid 19 in celo o umorih: januar 2020 – v Grosupljem moški umori svojo 27-letno visoko nosečo partnerko, november 2020– 22-letnik v Jančah umori 26-letno žensko, 56-letno žensko in 60-letnega moškega; november 2020 – v Kopru moški umori svojo 49-letno partnerko; avgust 2020 – v Grosuplju moški polije 44-letno partnerko z vnetljivo tekočino in jo zažge, december2020 – v Gerečji vasi moški umori 58-letno žensko, 61-letnega moškega in svojo 35-letno partnerko marec 2021 –  v Grosupljem moški zaduši svojo 36-letno partnerko;  januar 2021 – v Kamniku moški zabode svojo 34-letno partnerko  (s katero sta bila v ločitvenem postopku); februar 2021  –  moški v Slovenski Bistrici umori 76-letno žensko….

Kot družba se soočamo z več kot očitno resnim problemom, ki mu pravimo femicid. V Sloveniji je femicid politično in družbeno neznan ter nepomemben pojem. Na spletni strani eige.europa.eu poročajo, da v slovenskem kazenskem zakoniku nimamo niti definicije, ki bi opisala ta pojav.   

Definicijo femicida potrebujemo, da bi lahko zbirali statistične podatke, ki so pomembni za odkrivanje ključnih vidikov femicida, kot so tisti, ki opisujejo kontekst in okoliščine umora, motivacijo, povezano s spolom in značilnosti žrtve in storilca. S tem bi femicid postal viden, povečali bi znanje in izboljšati odzive za preprečevanje okrutnih umorov žensk s strani intimnih partnerjev. Ali ni že skrajni čas, da postanemo senzibilna in ozaveščena družba, ki spoštuje človekove pravice vsak dan, vsak trenutek?

mag. Vesna Starman

predsednica SŽZ pri SLS


Objavljeno: 26.11.2021