SLS Novičnik

Gibanju Povežimo Slovenijo, katerega najmočnejši del je SLS, vse višja podpora 

___________________________________________________________________________________________________

V primeru daljšega zaprtja meja bi bili v Sloveniji lačni

Na novinarski konferenci, ki jo je v četrtek, 9. 12. 2021 organizirala Slovenska kmečka zveza pri SLS na stojnici ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani, so kmet in predsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, kmet in državni svetnik za področje kmetijstva Branko Tomažič, kmet in dolgoletni svetnik KGZS Franci Strle in predsednik SLS Marjan Podobnik spregovorili o alarmantnih razmerah v številnih panogah slovenskega kmetijstva.

»SKZ pri SLS je s svojimi aktivnostmi skupaj z drugimi kmečkimi organizacijami dosegla, da je vlada zagotovila dodatnih 310 milijonov evrov za kmetijstvo,« je izrazil zadovoljstvo in izpostavil predsednik SKZ pri SLS Marko Cigler in dejal, da pričakujejo porabo sredstev za ustrezne namene, v nasprotnem primeru se bo trend padanja samooskrbe s hrano in slabšanja prehranske varnosti slovenskih potrošnikov nadaljeval. 

»Če bi zaradi epidemije ali drugih razlogov prišlo do daljše zapore meja, bi bila Slovenija lačna in to kljub temu, da imamo vse pogoje, da zagotovimo polno prehransko varnost s hrano pridelano v Sloveniji, če bi vodili ustreznejšo kmetijsko in prehransko politiko,« je še povedal Cigler in predstavil primer nesprejemljivih cenovnih razmerij pri izdelavi kruha, kjer dobi trgovina 60 %, pek 20 %, mlinar 10 % in kmet le slabih 6 %.

Na novinarski konferenci so izpostavili, da je nesprejemljivo, da je od okoli 300 milijonov eurov sredstev porabljenih za nakup hrane za šole, vrtce, bolnišnice, domove za starejše in javno upravo le okoli 20 % porabljenih za slovensko, ostalo pa za hrano iz tujine. Cilj SLS je, da slovenske šole in drugi javni zavodi ne bodo imeli slovenskega zajtrka le en dan v letu, ampak vse dni v letu. 

»SLS se intenzivno pripravlja na volitve in tudi na prevzem vodenja področja kmetijstva in razvoja podeželja v naslednji vladikjer bodo sledili cilju izboljšati položaj kmetov, zagotoviti ostajanje mladih na kmetijah, kar je predpogoj za obdelano in poseljeno podeželje ter zagotovitev polne prehranske varnosti na osnovi hrane pridelane v Sloveniji,« je ob zaključku dejal predsednik SLS Marjan Podobnik.

___________________________________________________________________________________________________

Vabilo

Lepo vabljeni na dan odprtih vrat in tudi na občni zbor MO SLS Ljubljana, ki bo sledil ob 17. uri na istem mestu, v prostorih SLS v Ljubljani. 

___________________________________________________________________________________________________

Zoom povezavahttps://us02web.zoom.us/j/81987139755?pwd=aUFDL2VZT0d6K3VubFp4TUhvVytNQT09

Meeting ID: 819 8713 9755
Passcode: 553389

Za dodatna vprašanja smo vam na razpolago na telefon 040 420 520 ali e. mail: sls@sls.si.
Povabite tudi druge iz vašega okolja, za katere ocenjujete, da bi jih ta vsebina lahko zanimala.

Lepo vabljeni.

Marjan Podobnik,                                             
predsednik SLS          

___________________________________________________________________________________________________

Ingu Pašu v slovo

Umrl je Ingo Paš (Ingo Falk Pasch Wallersberg), minister v slovenski osamosvojitveni vladi in prizadeven borec za popravo krivic, ki jih je ljudem naredila komunistična revolucija. 

V času komunističnega sistema je deloval kot odvetnik političnih disidentov in tudi obtožencev v aferi JBTZ. Bil je sodni tolmač, publicist ter ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, kjer se njegovo izjemno delo odraža področju tozadevne zakonodaje.

Kot član Slovenske ljudske stranke je v letošnjem letu prejel visoko priznanje SLS za njegov prispevek k demokratizaciji slovenske družbe in osamosvojitvi slovenske države. 

Ohranili ga bomo v lepem in trajnem spominu. Naj počiva v miru. 


Pogreb Inga Pascha bo v sredo, 15. 12. 2021 v ožjem družinskem krogu. Od njega se lahko poslovimo v vežici sv. Jožefa na ljubljanskih Žalah od 7. ure do 14.30 ure, kjer se lahko vpišemo tudi v žalno knjigo. Sožalnico družini se lahko pošlje na naslov Lili Pasch Mrvaljević, Preglov trg 11, 1000 Ljubljana.

___________________________________________________________________________________________________

Predsednik SLS Marjan Podobnik se je vpisal v žalno knjigo ob smrti dr. Lovra Šturma

Ob smrti zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, pravnika, nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ministra za šolstvo in za pravosodje, avtorja številnih strokovnih publikacij in razprav, enega najbolj zavzetih borcev za razgradnjo usedlin prejšnjega totalitarnega režima in vzpostavitev neodvisnosti slovenskega sodstva dr. Lovra Šturma, se je v žalno knjigo vpisal tudi predsednik SLS Marjan Podobnik.

___________________________________________________________________________________________________

Novice iz EU parlamenta

Inovativni mladi kmet Gregor Slavec prvi Slovenec z Evropsko nagrado za mlade kmete
Bruselj, 9. december 2021 – Na 7. Evropskem kongresu mladih kmetov, ki je v hibridni obliki potekal iz Evropskega parlamenta v Bruslju, je Gregor Slavec prejel Evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Kongres, ki je letos potekal pod naslovom Mladi kmetje kot vzor odpornosti, je en najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva in razvoja podeželja v EU, saj poudarja ključno vlogo, ki jo imajo mladi za prihodnost evropskega kmetijskega sektorja in razvoja podeželja. Na kongresu je sodelovalo več kot 400 udeležencev  iz vse Evrope, poleg mladih kmetov še oblikovalci politik ter predstavniki krovnih evropskih in državnih kmetijskih stanovskih organizacij ter predstavniki evropskih institucij. Slovenijo so na kongresu predstavljali Gregor Slavec kot prejemnik naziva Inovativni mladi kmet 2021 (IMK), predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine kot nosilci slovenskega izbora IMK s predsednico Anjo Mager na čelu, ter Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu (SLS/EPP) kot slovenski ambasador kongresa.

Celotna novica je dostopna: https://bit.ly/30f9wZf

___________________________________________________________________________________________________

Reforma Skupne kmetijske politike EU povečuje ekološko trajnost kmetijstva in hkrati ohranja ekonomsko vzdržnost evropskega modela kmetijstva

Koprivnica/Strasbourg, 23. november 2021 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in podpredsednik Slovenske ljudske stranke pozdravlja današnji sprejem reforme Skupne kmetijske politike EU (SKP) 2021-2027, v Evropskem parlamentu s prepričljivo večino. »Danes sprejeta reforma SKP zasleduje cilje Zelenega dogovora EU in krepi razvoj trajnostnega kmetijstva ter podeželja v Evropi. Evropskim kmetom bo omogočila, da bodo še naprej zagotavljali zdravo, kakovostno in cenovno dostopno hrano za Evropejce ter po drugi strani pospešila preobrazbo evropskega kmetijstva v bolj trajnostno, digitalno in okolju prijazno, pravi Bogovič, ki je kot član odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) oblikovanje reforme SKP aktivno spremljal in sooblikoval od predstavitve predloga le-te s strani prejšnjega sestava Evropske komisije pred dobrimi tremi leti.

Celotna novica je dostopna: https://bit.ly/3rJdvss

___________________________________________________________________________________________________

V Sloveniji moramo čim prej sprejeti celovito rešitev prehoda v nizkoogljično družbo, v kateri bomo morali sodelovati vsi, ne zgolj energetika

Bruselj, Ljubljana – 4. december 2021 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v petek, 3. 12. 2021, sodeloval na zadnji spletni strateški konferenci En.ODMEV v organizaciji portala Energetika.NET, ki je nosila naslov: »Kako evropska energetika stopa v trajnostno prihodnost«. Bogovič je bil tudi častni pokrovitelj konference.

Izhodišče konference je bilo ugotoviti, kaj prinaša čisto nov podnebno-energetski paket ‘Pripravljeni na 55’, kje imajo pri tem na globalnem zemljevidu energetskih tehnologij mesto evropske tehnologije in inovacije ter na kaj bi morali biti v evropski in domači energetiki pozorni oz. pri čem previdni. V ospredju so bila tudi vprašanja, kje imata mesto jedrska energija in plin, kako v Sloveniji izvesti pravičen prehod iz premoga, kako se slovenske energetske družbe konkretno prilagajajo novim podnebno-okoljskim izzivom, od kod bi morale priti investicije v posodobitev energetskih sistemov, ali rekordne cene energije in ogljika spodbujajo pot v trajnostno energetiko ali ne in če je realen  scenarij, po katerem bi lahko izgradnja novih brezogljičnih enot Sloveniji prinesla možnost, da bi lahko popolnoma opustili fosilna goriva že leta 2035, najkasneje 2040?

V uvodnem delu konference Energetski dialog #1 je imel uvodni nastop evropski poslanec in častni pokrovitelj dogodka EN.ODMEV Franc Bogovič, skozi moderiran pogovor, ki ga je vodila moderatorka in dosedanja direktorica portala Energetika.NET Alenka Lena Klopčič.

Celotna novica je dostopna: https://bit.ly/3dyHZ85

___________________________________________________________________________________________________

Franc Bogovič v časopisu Slovenec: Virus ni edina sprememba, ki je že in še bo vplivala na naša življenja

Ljubljana, 7. 12. 2021 – To bo tudi zaveza EU, da do leta 2030 emisije toplogrednih plinov zmanjšamo za 55 %.
Globoko smo zakorakali v zadnji mesec leta 2021, veseli december, ki je tudi letos – podobno kot je bil lansko leto – drugačen in zaznamovan predvsem s preventivnimi anti-kovid ukrepi in še vedno zelo prisotnim socialnim distanciranjem.
 
Dejstvo je, da sta bili zaradi pandemije covida-19 zadnji dve leti našega življenja povsem spremenjeni in če smo z razvojem cepiv že mislili, da vidimo luč na koncu tunela, se ta luč sploh v zadnjih mesecih precej odmika, tudi zaradi še vedno velike neprecepljenosti prebivalstva in zaradi nenehnega mutiranja virusa.
 
A prisoten virus ni edina sprememba, ki je že in še bo vplivala na naša življenja. Zlasti v prihodnjih letih bo na naša življenja izredno vplivala tudi sprejeta zaveza EU, da do leta 2030 emisije toplogrednih plinov zmanjša za 55 % v primerjavi z letom 1990, do leta 2050 pa postane v celoti brezogljična družba in s tem prva podnebno nevtralna celina.
  
Celotna novica je dostopna na spletni strani časopisa Slovenec.org:https://bit.ly/3rSv1ux 


Objavljeno: 13.12.2021