Poslanec SLS Janez Ribič: Kako v prihodnje nameravate bolje urediti status prostovoljnega gasilstva, ki se je pri zadnji ujmi izkazalo kot nepogrešljivo?

Ljubljana, 3. marec 2014 – Prvi dan zasedanja Državnega zbora RS na 22. redni seji je pri 1. točki dnevnega reda, to je pri vprašanjih poslank in poslancev, ustno poslansko vprašanje ministru za obrambo Romanu Jakiču postavil poslanec SLS Janez Ribič:

»V zadnjih letih, ko so nas doletele številne naravne nesreče, kot so požari, poplave, plazovi in nazadnje žled, lahko vidimo, kako pomemben je v Sloveniji sistem zaščite in reševanja, ki po veliki večini temelji na prostovoljni bazi, na gasilcih. Normalizacijo stanja v državi so v največji meri omogočili ravno tisoči prostovoljnih operativcev iz različnih prostovoljnih gasilskih društev. Zdaj z zadovoljstvom ugotavljamo, kako dobro je Slovenija organizirana pomoč ravno na prostovoljni bazi ljudi, hkrati pa se v ozadju razkrivajo tudi težave, s katerimi se ti isti ljudje vsakodnevno soočajo pri svojem delu. To se je še posebno dobro razkrilo pri zadnji nesreči, saj so intervencije trajale cele dneve, tedne, ponekod še danes. Izpostavila so se nova vprašanja glede socialnega varstva gasilcev kot tudi varstva v primeru morebitnih poškodb. Znova so vzklili problemi z delodajalci, kar je popolnoma razumljivo, saj je težko nadomestiti odsotnost delavcev, hkrati pa čakati od države neko malenkost iz tega naslova. Kot se je izkazalo, so prostovoljni operativni gasilci ogrodje celotnega sistema, pa nimajo urejenega prav nobenega statusa, zato me zanima katere konkretne ukrepe načrtujete na vašem ministrstvu v zvezi s to tematiko; ne samo z vidika krovnega zakona, temveč tudi v drugi zakonodaji, ki lahko zagotovi določene olajšave in razbremenitve. Ali pripravljate spremembe zakona in kdaj bomo lahko o njih odločali v Državnem zboru Republike Slovenije in kako boste na ta način nadalje krepili sistem prostovoljnega gasilstva, ki se tudi ob zadnji veliki preizkušnji ni zlomil, čeprav se sooča z velikimi težavami? Prav tako me zanima, kaj menite o ustanovitvi posebnega sklada za gasilce, ki bi ga ustanovila država. Kaj menite o oprostitvi davka na dodano vrednost za vso nujno opremo gasilcev, ne samo za nekatere izbrane artikle? Kaj menite o konkretnejših olajšavah in manj administracije za delodajalce, ki zaposlujejo prostovoljne gasilce in s tem na nek način tudi sami prispevajo k delovanju sistema, kajti ni vseeno, ali imaš v podjetju zaposlenih 5 ali 10 operativnih gasilcev ali pa nobenega. Na vsa ta vprašanja bi želel na naslednji seji ustne odgovore.«

Minister za obrambo Roman Jakič je bil danes odsoten.

 


Objavljeno: 03.03.2014