Bogovič: Premierka Bratuškova pri proračunu in nepremičninskem davku izrabila zaupanje v DZ RS, zdaj si zasluži parlamentarno nezaupnico

Bratuškova kot nekoč Kardelj v prvi potezi žrtvuje kmeta, obrtnika, podjetnika in delovna mesta ljudi

Ljubljana, 28. februar 2014 –  Včerajšnji poziv predsednika SLS Franca Bogoviča, naj premierka mag. Alenka Bratušek zaradi svojega fiaska pri nepremičninskem davku odstopi, je povzročil še enega v zbirki premierkinih retoričnih nesmislov, ki so v posmeh državljanom, delavcem, podjetnikom, obrtnikom, kmetom, upokojencem, velikim družinam in socialno šibkim.

Premierka mag. Bratušek namreč pravi, da se je vlada odločila za nepremičninski davek zato, ker je imela na mizi le dve možnosti: nepremičninski davek ali »rezanje« v pravice, v socialno državo. »Tisti, ki nam vodi državo, in nam dejansko dopoveduje, da nepremičninski davek ni poseg v socialo, da se z njim ne zmanjšuje socialni položaj posameznika oz. njegove družine, posledično torej – da z njim niso ogrožena delovna mesta in s tem preživetje ljudi, je povsem neprimerna oseba za tak položaj,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič, ki vztraja, da z mesta predsednika vlade nihče ne sme biti žaljiv do državljank in državljanov, ki so si z odrekanjem skozi vse življenje zagotovili lastno streho nad glavo. »Dejstvo je, da nepremičninski davek še posebej ogroža obrtnike, podjetnike, gospodarstvo in posledično delovna mesta ljudi, zato lahko premierkine izjave označim za cinizem brez primere.«

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek nadaljuje s prevračanjem krivde na preteklo politiko, kot ji to počasi že prehaja v navado, in sicer da so za vse slabo dandanes krivi drugi. »Toda povsem jasno je, da je TA vlada tista, ki je zastavila katastrofalen koncept Zakona o davku na nepremičnine, TA vlada je tista, ki je zapisala številne neustavne določbe v zakon, in TA vlada je tista, ki je v zakonu predvidela neživljenjske davčne stopnje za nepremičnine, tako za prebivalstvo kot za gospodarstvo, zato je prelaganje odgovornosti višek sprenevedanja," pravi Bogovič.

»Najbolj zaskrbljujoča pa je lahkotna nevednost finančnega ministra Uroša Čuferja, ki priznava, da nima ocen finančnih posledic včeraj predlaganih vladnih popravkov Zakona o davku na nepremičnine oz. celo, da naj bi bil brez finančnih posledic za proračun, čeprav je znano, da je prav nepremičninski  davek tisti, s katerim je vlada sploh zaprla proračun, in da je premierka mag. Alenka Bratušek, ki je nanj vezala zaupnico v DZ RS, s tem zaupnico tudi dobila.

»Ker Bratuškova noče odstopiti, bi bilo glede na dejstvo, da je kot premierka dobila zaupnico v Državnem zboru RS, ki jo je vezala na proračun in Zakon o davku na nepremičnine v njem, zdaj ob razgaljenju vseh slabosti zakona edino prav, da sedaj dobi v parlamentu nezaupnico,« pravi Bogovič. 

Po njegovi oceni Bratuškova sicer z nepremičninskim davkom počne točno to, kar je nekoč počel Edvard Kardelj, in kot je zapisal prof. dr. Franc Zagožen v svojem znamenitem tekstu »Bila je pšenica, zdaj raste plevel« leta 1988 v Mladini: »Kardelj v prvi potezi žrtvuje kmeta.« »Premierka mag. Bratušek pa v prvi potezi poleg kmeta, žrtvuje še obrtnike, podjetnike in s tem delovna mesta ljudi,« dodaja Bogovič.


Objavljeno: 28.02.2014