Bogovič: Boris Štefanec naj prevzame odgovornost za škandal ob svojem imenovanju za predsednika KPK in odstopi – to je še zadnje upanje, da v Sloveniji začnemo resen boj proti korupciji in ustvarjati delujočo pravno državo

Ljubljana, 10. marec 2014 –  »Če si hočemo ali nočemo priznati, je korupcija v Sloveniji zelo resen problem. Ravno zato potrebujemo predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki bo užival širše zaupanje v družbi. To bi bil osnovni predpogoj, da bi KPK sploh lahko učinkovito delovala,« ob škandalu v zvezi z imenovanjem novega šefa KPK Borisa Štefaneca pravi predsednik SLS Franc Bogovič.

Položaj predsednika KPK, kot tudi njegovih dveh namestnikov, zahteva visoko kredibilne in strokovne posameznike z veliko osebno integriteto. Oseba, ki tik ob imenovanju na ta položaj izstopi iz politične stranke, ki je nenazadnje največja vladna stranka (PS) in vodi oblast v državi, hkrati pa ima v svojih vrstah tudi takšno breme, kot je poročilo KPK zoper njihovega, ta trenutek še vedno zamrznjenega predsednika Zorana Jankovića, nima nikakršnih predispozicij osebne integritete za ta položaj. Prav tako g. Štefanec, kot nekdanji funkcionar ZKS, sekretar občinskega komiteja Zveze komunistov v Murski Soboti, ni primeren za položaj KPK.

»V SLS se zato pridružujemo pozivom, da g. Štefanec prevzame odgovornost za ta fiasko in da zaradi ogorčenosti javnosti ter dvoma v njegovo osebno integriteto ter nepristranskost, nemudoma odstopi s položaja predsednika KPK. Ta poteza je še zadnje upanje, da se v Sloveniji začnemo s problemom korupcije resno in odgovorno ukvarjati in ustvarjati delujočo pravno državo,« pravi Bogovič.

 


Objavljeno: 10.03.2014